Anna Reynvaanprijs voor IC-project

Een initiatief om met patiënt en diens naasten te praten over de behandeling op de Intensive Care (IC) heeft de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2016 gewonnen. De Wetenschapsprijs ging naar een onderzoek over een interventie bij patiënten met een bipolaire stoornis. De Anna Reynvaanprijzen, elk bestaande uit vijfduizend euro en een kunstwerk, zijn donderdag 26 mei in de Stadsschouwbrug in Amsterdam uitgereikt.

Opname op de Intensive Care heeft grote impact, ook op de naasten. Bij de winnaar van de prijs staat de dialoog tussen patiënt, naasten en behandelaars centraal. Lector Acute Intensieve Zorg van de Hogeschool Arnhem Nijmegen Ans Rensen heeft namens acht anderen de Anna Reynvaan Praktijkprijs in ontvangst genomen.

De prijs werd donderdag 26 mei, voorafgaand aan de Anna Reynvaanlezing van de Braziliaanse hoogleraar Verpleegkunde en ICT Heimar de Fátima Marin, uitgereikt door Henk Bakker, voorzitter V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). Hij maakte verder de winnaars bekend van de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs (voor het beste wetenschappelijke artikel van een verpleegkundige) en de Anna Reynvaan Studentenprijs.

De Wetenschapsprijs ging naar Nienke van der Voort van de Hogeschool InHolland. Ze beschrijft collaborative care, een nieuw programma voor patiënten met een bipolaire stoornis, dat in een gerandomiseerde studie werd onderzocht op effectiviteit en vergeleken met gebruikelijke zorg. De patiënt en een naastbetrokkene van de patiënt, psychiater en verpleegkundige maken in een team afspraken over behandeldoelen. Zelfmanagement interventies worden systematisch en op maat aangeboden, zoals psycho-educatie voor patiënt en naaste, terugvalpreventie en problem solving treatment, vaak aangevuld met medicijnen. Een verpleegkundige coördineert dit programma. In de groep die collaborative care kreeg hadden patiënten gedurende een jaar minder lang depressieve symptomen, en bij de meting op 12 maanden bleken de symptomen minder ernstig, dan bij patiënten in de controlegroep.
De winnaar van de Anna Reynvaan Studentenprijs, Nathan Worms (Hogeschool van Amsterdam), keek naar het zelf bloed prikken door mensen die regelmatig naar de trombosedienst moeten om de stollingswaarde te laten vaststellen. Hij schreef een artikel over ICT in de zorg bij deze patiëntengroep en wat het effect is van zelftesten.

De Anna Reynvaanlezing is de jaarlijkse landelijke verpleegkundige lezing, georganiseerd door AMC en VUmc, in samenwerking met HvA, Bijzijn en V&VN. Professor Heimar de Fátima Marin, werkzaam aan de federale Braziliaanse universiteit in São Paulo, is deskundig op het gebied van medische informatiekunde. Ze vertelde hoe ICT het werk van de verpleegkundige kan ondersteunen en hoe de patiëntveiligheid daardoor verbetert.

Bericht aangepast 7 juni 2016

Delen