Begraven in de natuur

Zelf een plek ‘voor eeuwig’ uitzoeken in het bos, geen rompslomp voor nabestaanden over zaken als grafrechten, en een bijdrage leveren aan natuurbehoud. Voor natuurliefhebbers komen er, dankzij een toename van het aantal natuurbegraafplaatsen, steeds meer aantrekkelijke alternatieven voor de ‘gewone’ begraafplaats.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Ed van Rijswijk

De regen komt deze septembermiddag met bakken uit de lucht. Toch biedt de wilde bostuin van landgoed Heidehof bij het Drentse Eext geen trieste aanblik. Integendeel. Over het natte gras huppelen een paar konijnen rond en in de struiken is het een komen en gaan van kool- en pimpelmezen. Ze zijn prachtig te zien vanaf de eerste etage van het chaletachtige huis dat zich dicht bij de entree van het landgoed bevindt. Terwijl het buiten maar blijft regenen, is het hier goed toeven in de sfeervolle living met zijn houten balkenplafonds, open haard, grote vleugel en vitrine vol natuurvondsten.

Voor meer informatie over de natuurbegraafplaats op het landgoed Heidehof kunt u terecht op de website
www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl.

De warme sfeer van Heidehofs landhuis vormt nogal een contrast met de onpersoonlijke uitstraling van het gemiddelde uitvaartcentrum in Nederland. Dit is namelijk niet ‘zomaar’ een bosvilla; het landhuis is onderdeel van de op landgoed Heidehof gelegen natuurbegraafplaats Hillig Meer en doet dienst als ontvangsthuis voor nabestaanden, die hier in een huiselijke ambiance afscheid kunnen nemen van een dierbare. Directeur Chris Schreve, telg uit een artsenfamilie en zoon van een van de initiatiefnemers, wijst waar de kist tijdens het laatste samenzijn meestal staat: op twee berkenstammen, vlak voor het metershoge raam dat een weids panorama biedt over de bostuin. Het is een decor waarvan je je kunt voorstellen dat het troost biedt aan nabestaanden die afscheid moeten nemen van iemand die hield van rust en natuur.

Lees verder (pdf).

11-2014p044-045

Delen