Bietenrisotto geitenkaas en walnoot

Tanneke Schouten (24), Daphne Jacobs (25), Milou van Orsouw (25), Catherine de Sonnaville (23) en Marion Deken (25) werken alle vijf als co-assistent in het Deventer Ziekenhuis én wonen samen in een co-huis van het ziekenhuis dat luistert naar de naam ‘Crackhouse’.  

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Medea Huisman/DB

03-2015p080“Wie van ons het eerste thuis is, kookt. Ieder heeft wel zijn eigen favoriete gerechten, maar dit is echt het ‘huisrecept’ van Crackhouse dat ook bij nieuwe bewoners steeds weer in de smaak valt. Een succes-nummer dus, alleen al vanwege de kleur, die vinden we fantastisch. Met de ingrediënten variëren we wel af en toe, zo vervangen we de geitenkaas soms door feta.”

Bietenrisotto met geitenkaas en walnoten

(voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 liter groentebouillon (van tabletten)
  • 1 kg bieten (voorgekookt)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gram rucola (2 zakken)
  • 150 gram walnoten
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 350 gram risottorijst
Bereiding

Fruit de kleingesneden ui en knoflook in een scheutje olijfolie tot deze glazig zijn. Hierna kort even de risotto meebakken. Voeg de bouillon scheut voor scheut toe aan de rijst en blijf steeds goed roeren, totdat alle bouillon verwerkt is en de rijst gaar is (duurt circa 25 minuten, zie ook aanwijzingen op het pak). Snij de bieten in kleine stukjes en meng deze door de risotto zodat het gerecht rijkelijk roze kleurt. Verdeel de rucola over de borden, schep de bietenrisotto erop. Garneer met gehakte walnoten en verkruimelde geitenkaas (of desgewenst feta voor wie niet van geitenkaas houdt).

Wijntips Han Sjakes

De fonkelend vrolijke kleur van paarsrode bietjes tussen roze rijstkorrels deed me direct naar rosé verlangen. Het oog proeft mee. Probeer maar eens geblinddoekt te ruiken of er rode of witte wijn in het glas zit. Valt niet mee hoor! Smaakonderzoekers kleurden eens witte wijn rood met smaakloze kleurstoffen, waarna de testproevers de wijn heel anders omschreven dan eerder in het experiment toen dezelfde wijn – maar dan ongekleurd – aan hen was voorgezet. De verklaring hiervoor is niet
zo eenvoudig te geven, maar het is duidelijk dat we de diverse kenmerken van ons eten en drinken – geur, kleur, smaak, mondgevoel, temperatuur, enzovoort – niet los van elkaar kunnen zien.
Rosé kan daarom extra goed smaken bij bijvoorbeeld zalm of gamba’s, alleen al omdat het er samen zo aantrekkelijk uitziet. Bij de bietjes ging dit niet op. Het gerecht is te krachtig voor rosé. Pinot noir deed het beter, mede dankzij het licht gronderige ondertoontje van deze druif dat mooi aansluit bij de bietjes. Bovendien kleurt hij eigenlijk ook veel beter dan rosé bij dit oogverblindend kleurige gerecht.

Domaine de Gournier, Mas Bres Pinot Noir 2013. Biologische wijn uit de Languedoc met het aroma van aardbeien, viooltjes, aardse kruidigheid, peperige pittigheid en de fijne bite van licht schurende pinot-tannines (Les Généreux, € 8,85).

Cono Sur, Single Vineyard Block 21, Pinot Noir 2012. Mooie expressieve geur van kruidnagel, vanille, aardbeien en bosgrond. Dankzij frisse fruitzuren en milde tannines een lekker doordrinkbare Chileen,

 

 

ondanks het stevige alcoholgehalte van 14 procent (Mitra, Ä 14,99).

Delen