De fabriek van Berend en Rens

Jaren geleden waren het studievrienden. Daarna werkten ze in de openbare farmacie tot ze het doosjes schuiven zat waren. Vorig jaar begonnen ze hun eigen geneesmiddelenfabriek: FaBer Compounding.   

Tekst: Daan Marselis

 

De loods van het bedrijfsgebouw in Meppel is nu nog grotendeels leeg. Aan het plafond hangen kabels voor krachtstroom en helemaal achterin staan twee onderdelen van de luchtbehandelingsinstallatie. Het is eind december en waar we nu lopen had de bouw van de cleanroom in volle gang moeten zijn, zegt apotheker Berend Oenema (54, links op de foto). Mede door slecht weer loopt de opening van de bereidingsapotheek een maand vertraging op. Toch laten hij en zijn compagnon Rens de Spa (53) zich niet uit het veld slaan. Sterker nog: ze zijn goed geluimd.

FaBer Compounding heet hun bedrijf. Dat staat voor Farmaceutische Bereidingen en is een knipoog naar een professor uit de tijd waarin ze farmacie in Groningen studeerden. “Later bleek het ook een mooie afkorting voor ‘de fabriek van Berend en Rens’,” zegt De Spa lachend.

In die apotheek zullen ze zo’n honderdvijftig aseptische en risicovolle geneesmiddelen produceren in verschillende toedieningsvormen, zoals spuiten, elastomeerpompen, cassettes en blaasspoelingen. Het gaat bijvoorbeeld om cytostatica, antibiotica en morfine. “Wij zorgen ervoor dat de patiënt een geneesmiddel krijgt dat voor toediening gereed is. De thuiszorg of mantelzorger hoeft het dus niet meer op te lossen of in een infuuszakje te doen”, zegt De Spa. De twee leveren aan openbare apotheken en ziekenhuisapotheken die steeds minder vaak zelf de geneesmiddelen bereiden.

Met dit assortiment deden De Spa en Oenema al ervaring op bij hun vorige werkgever Pharma-Assist in Hoogenveen. Na ruim twee decennia in de openbare farmacie was het werkplezier verdwenen. Bij Pharma-Assist keerden ze terug naar de ‘harde farmacie’, zoals De Spa het bereidingsvak omschrijft. Maar dat bedrijf werd verkocht en de nieuwe moedermaatschappij hield er een andere filosofie op na. Die van De Spa en Oenema luidt: to assist the pharmacist. “Met direct klantcontact en redelijke prijzen”, zegt De Spa.

En dus zegden ze begin 2014 beiden hun baan op met de droom om voor zichzelf te beginnen. “We hadden al snel het idee om in ons eigen bedrijf een geheel nieuwe werkwijze te hanteren”, zegt De Spa, “namelijk met isolatoren in plaats van open kasten (zogenaamde LAF-kasten).” In het buitenland is de techniek al heel gebruikelijk, volgens De Spa. “De kracht hiervan is dat het risico van besmetting nul is.”

Omdat isolatoren helemaal afgesloten zijn, gelden minder strenge regels voor de werkruimte. FaBer kan daardoor goedkoper produceren, zeggen de ondernemers. “We denken dat we met deze werkwijze trendsetter worden”, zegt Oenema. Toch weigerde de bank een bankgarantie beschikbaar te stellen. Ook al stelde grootaandeelhouder ACS Dobfar zich garant. “Dat is een bedrijf met meer dan een miljard euro omzet per jaar”, zegt De Spa. “De bank stimuleert geen ondernemerschap, maar vraagt alleen maar zekerheden. Heel frustrerend.”

Met de start van FaBer is een investering van enkele miljoenen gemoeid. De Spa en Oenema verwachten de lening in tien jaar af te betalen. “We hopen eind dit jaar een omzet van een miljoen euro te halen. Dat hopen we in de jaren erna te verdriedubbelen. Na drie jaar denken we break-even te draaien”, zegt De Spa vol zelfvertrouwen.

 

 

Delen