Deuren openen en mensen binden

Lucien Engelen (51), directeur van het Radboud REshape & Innovation Center van het Radboudumc in Nijmegen, wil dingen losmaken, met mensen in gesprek komen. Daarbij maakt hij graag gebruik van de nieuwste technologie. “Als je met een Googlebril op door het ziekenhuis loopt, willen veel collega’s ’m opzetten, en dan volgt er al snel een gesprek over de mogelijkheden.”

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Luuk van der Lee

Op dit moment testen we Google Glass bij operaties, in de traumahelikopter, ambulance en thuiszorg en bij de huisarts. De bril blijkt ook een uitkomst voor mensen met een visuele beperking. De navigatie loopt als het ware op ooghoogte mee en de audio in de bril kan hen begeleiden. Wij willen nu gaan kijken of die navigatie ook rekening kan houden met bijvoorbeeld een hekje op de stoep.

Als je je realiseert dat de bril die ik uitprobeer een prototype is, en dus kinderziektes heeft, dan vind ik hem nu al fenomenaal. De mogelijkheden zijn legio, de kwaliteit van foto’s en video’s is uitstekend en ik ben nog geen spraakherkenningspakket tegengekomen dat zó accuraat uitschrijft wat ik dicteer. Maar we blijven wel kritisch, we willen eventuele toegevoegde waarde kunnen aantonen.

Ik verwacht niet dat iedereen straks de hele dag met zo’n bril over straat loopt. Niet omdat het onbetaalbaar zou zijn – ik verwacht dat de huidige prijs van 1500 dollar daalt naar zo’n 300 euro – maar omdat het wel functioneel moet zijn.

Lees verder (pdf).

11-2013p044-045

Delen