Door de bomen het bos

Online gezondheidstesten zijn er te kust en te keur. Er is zelfs een startpagina voor. Je kunt er ‘de APK voor jouw lichaam’ doen, je kunt je er aanmelden voor een total body scan, maar je kunt er ook specifieke testen aanklikken op gebieden als kleurenblindheid, psoriasis, overgang, aambeien et cetera. Je kunt zelfs je echte leeftijd testen (ik bleek zo jong als ik me voel).

Nieuw is De Persoonlijke Gezondheidscheck, bedoeld als een wetenschappelijk antwoord op het ernstig versnipperde aanbod op dit gebied. De wachttijd voor toegang tot de gratis basisversie gisteren toont aan dat de belangstelling voor deze check groot is. Niet onlogisch als een nieuw product op de markt komt dat veel mensen – alle goede bedoelingen ten spijt – toch vooral leuk vinden om eens een keer uit te proberen.

De vraag is natuurlijk hoe lang die belangstelling blijft bestaan. Wat dat betreft begrijp ik Harry de Koning, hoogleraar evaluatie van vroegopsporing van ziekten (Erasmus MC), die PreventieConsult in de herinnering roept en zegt: “Die is volledig mislukt, niemand deed eraan mee.” Willen de initiatiefnemers achter de nieuwe Gezondheidscheck dit lot ontlopen, dan zullen ze moeten zorgen dat ze hoog in de Google-ranking komen én blijven.

Maar dan nog. Het is natuurlijk een goede zaak dat die initiatiefnemers serieus te nemen partijen zijn (Hartstichting, Diabetesfonds, Nierstichting, LHV, NHG, LAN, NVAB, GGD GHOR Nederland). Maar de hedendaagse internetgebruiker is er wel erg aan gewend geraakt zelf uit te maken wat hij serieus wenst te nemen en wat niet. Het is de vraag in hoeverre een Google-ranking of betrouwbare zorgpartijen daar tegenop kunnen.

Delen