Duimen draaien

De werkloosheid onder jonge specialisten stijgt. Dat bleek dit voorjaar ook weer uit een enquête van De Jonge Orde. Niks geen baangarantie en gouden toekomst, maar duimen draaien in je witte jas, wachtend naast de telefoon. 

Tekst: Daan Marselis | Beeld: Nout Steenkamp

 

Voor een groot aantal specialismen geldt een tekort aan vacatures. Jonge klaren, medisch specialisten die onlangs de opleiding hebben voltooid, komen daardoor maar moeilijk aan een vaste baan. De komende jaren wordt het er bovendien niet beter op, aangezien de instroom van opleidingen is vergroot en het inkomen van zittende specialisten is gekort. Maatschappen gaan niet nog meer geld verliezen door nieuwe mensen aan te nemen.

Volgens De Jonge Orde (DJO) is de werkloosheid duidelijk toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. De werkloosheid treft nu vooral jonge klare radiologen, chirurgen en kno-artsen. Maar ook voor veel van hun amices ziet de nabije toekomst er somber uit. Uit een enquête van DJO van afgelopen voorjaar bleek dat bij elf specialismen werkloosheid voorkwam. Dat gaat over mensen die daadwerkelijk thuiszitten, aldus DJO-bestuurslid Bas Hammer.

Werkloosheid onder medisch specialisten is geen nieuw probleem, leert archiefonderzoek. En vanuit de politiek bekeken, is een bepaalde mate van werkloosheid niet eens ongewenst: zo blijven de specialistenlonen laag en wordt de macht van specialisten beperkt.

Uit de enquête van DJO bleek echter dat het percentage jonge klaren zonder emplooi in een aantal specialismen hoger is dan de gemiddelde werkloosheid op de arbeidsmarkt. Om toch een boterham te verdienen werken veel jonge specialisten daarom in tijdelijke functies. Koploper is de klinische genetica, waar 73 procent van de jonge klaren een tijdelijk contract heeft. In de anesthesiologie bijvoorbeeld is dat 61 procent.

Hammer: “Voor de helft van de mensen in tijdelijke banen is het niet de eerste tijdelijke baan. Dat betekent dat het niet om een ‘opstapje’ gaat, zoals weleens gedacht wordt. En omdat er geen zicht is op een vaste betrekking, vindt 80 procent van de mensen met een tijdelijke baan de eigen arbeidssituatie ongewenst.”

Lees verder (pdf).

10-2013p018-021

 

 

Delen