Echografie met rendement

Met een volwaardig echosysteem met de afmeting van een tablet, kan huisarts Diego Keijzer straks bij patiënten thuis een echo maken. “Een investering in de toekomst.”

Tekst: Niels van Haarlem | Phil Nijhuis/DB

 

 

Huisarts Diego Keijzer (37) koestert zijn nieuwste bezit: een klein, plat en daardoor lekker gemakkelijk mee te nemen apparaat dat hoogwaardige medische beelden maakt. Het ‘handheld’ echosysteem bestaat uit een tablet en een echokop. Het systeem wordt via een touchscreen bediend als een normale tablet. Zo kan hij in zijn praktijk (met 3600 patiënten), maar ook op locatie diagnostisch onderzoek uitvoeren.

De apparatuur kost zo’n 17 duizend euro, dat is ongeveer de helft van een basis-echoapparaat in vaste opstelling. Keijzer: “Een investering in de toekomst. Met een echosysteem bied ik mijn patiënten een groter palet aan zorg aan. Nu hoeven patiënten niet meteen naar het ziekenhuis en kan ik ze in de relatieve rust van mijn praktijk helpen. Ik kan nu verder kijken bij klachten, patiënten geruststellen en gerichter doorverwijzen naar de specialist. De zorgverzekeraar geeft mij per echo een vergoeding.” Het bedrag dat de huisarts voor deze verrichting krijgt, verschilt per verzekeraar en ligt voor een abdominale echo tussen de 40 en 70 euro. “Laat ik zeggen dat ik de kosten er op termijn uit kan krijgen.”

Tot nu waren echosystemen ongeschikt om mee te nemen naar de patiënt. Totdat Philips dit voorjaar de VISIQ echotablet lanceerde. Dat gebeurde samen met Medisch Service Nederland, onderdeel van Mediq, leverancier van medische producten. Diego Keijzer is nu een van de eerste huisartsen met een echografiesysteem in de vorm van een tablet.

Keijzer gebruikt de echo nu alleen nog in de praktijk. “Ik ben opgeleid door de radiologen van Heelmeesters Echografie Academie, een organisatie die gespecialiseerd is in het geven van echografietrainingen aan collega-artsen. Die begeleiding en bevoegdheid heb je nodig om goed met de apparatuur te kunnen werken.”

De huisarts rondt zijn opleiding binnenkort af. “Als ik er meer ervaring in heb, wil ik patiënten thuis gaan bezoeken. Dan rij ik op mijn elektrische scooter met de tablet in de tas Den Haag door. Ook zou ik in verzorgingshuizen de blaasretentie kunnen meten. Zo bespaar ik patiënten een proefkatheter. En ik overweeg de echo in te zetten in de waarneemgroep. Dan kunnen andere huisartsen er ook gebruik van maken. Straks hebben we misschien wel een echo-ochtend in Den Haag.” Op verschillende vlakken is de echotablet dus een investering met rendement.

Samenwerking radioloog
De ondernemende huisarts zoekt de samenwerking met de radioloog in het ziekenhuis. Hij kan de beelden doorsturen naar de radioloog en zo samen patiënten bespreken. “Voorheen stuurde ik een patiënt met klachten in de buik naar huis met pijnstillers. Nu kijk ik met de echo wat er aan de hand is. Na beoordeling van de beelden verwijs ik een patiënt direct door naar het ziekenhuis.”

“Het gaat nu nog om echo’s van de buikstreek, maar ik zie ook mogelijkheden voor gebruik bij zwangerschap, liesbreuken en knieën. Mijn patiënten reageren enthousiast. Die hebben er
natuurlijk ook baat bij, want het onderzoek gaat nu niet van het eigen risico af. De maatschappij wint er ook bij, want de kosten van een echo door de huisarts zijn aanzienlijk lager dan in het ziekenhuis. Bovendien bespaar ik kosten door gericht door te verwijzen naar de specialist. En mijn werk wordt er leuker door.”

Delen