Geld over

Kan ik 875 euro missen als het nodig is? In feite is dit de enige vraag die iemand zichzelf moet stellen als hij overweegt komend jaar een vrijwillig eigen risico van 500 euro te nemen (bovenop het dan geldende verplicht eigen risico van 375 euro). Onderzoekers van het iBMG van de Erasmus Universiteit in Rotterdam stellen dat bijna de helft van de verzekerden voordeel zou hebben van dit vrijwillige eigen risico. Maar de meeste mensen laten dit geld liggen: slechts 11 procent van de verzekerden maakt van de mogelijkheid gebruik.

Is dat angst? Voor wie die 875 euro kan missen, is dit niet nodig. Wordt zo iemand op een gegeven moment toch geconfronteerd met ziekte, en dus met een fikse kostenpost, dan kan die simpelweg besluiten om voor het volgende jaar dat vrijwillige eigen risico overboord te zetten. Vrijwillig is vrijwillig tenslotte, en het is een keus die ieder jaar opnieuw kan worden gemaakt.

Ik denk dat onbekendheid met de materie een grotere rol zal spelen. Zelfs Wilna Wind, directeur NPCF, geeft toe liever een reisgids te lezen dan een zorgverzekeringsgids. Toch kan het erg de moeite waard zijn om voor volgend jaar de beschikbare zorgverzekeringspakketten eens wél met elkaar te vergelijken. Ook op het punt van het vrijwillige eigen risico. Wie voor zichzelf heeft vastgesteld dat hij die 875 euro kan missen, kan aan het lezen en rekenen slaan. Zorgverzekeraars hanteren namelijk geen standaard kortingsbedrag op de premie bij het aangaan van een groter eigen risico. Ze maken hierin allemaal hun eigen keuzes, met als gevolg dat de premies behoorlijk uiteen kunnen lopen. Succes met puzzelen.

Delen