Gewichtig onderwerp

De inwoners van de Bommelerwaard worden steeds dikker en eenzamer. Ja u leest het goed: de inwoners van de Bommelerwaard. En dat is geen nieuws, maar werd al op 20 juni 2013 opgetekend door het Brabants Dagblad. Dat de bevolking van de vier grote steden in ons land ook steeds dikker wordt – zoals de media gisteren uitgebreid belichtten – is dus niet echt groot nieuws. En het is ook niet verrassend, want waarom zou het er in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht op dit punt zo veel anders aan toegaan dan in de Bommelerwaard? Zorgwekkend is het wel, want ernstig overgewicht en eenzaamheid zijn bepaald geen gezondheidsbevorderende factoren in een mensenleven. Dat gaat ieder individu aan. Wel zijn het kostenverhogende factoren voor onze zorgpremie. Dat gaat iedereen aan.

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (zorg, sport, ouderen, ruimtelijke ordening en grondzaken) wil het er niet bij laten zitten. Hij twitterde meteen “En daarom onze aanpak”, met een verwijzing naar het beleids- en uitvoeringsprogramma Amsterdamse aanpak gezond gewicht. Niet uniek natuurlijk, want er bestaan veel meer van soortgelijke programma’s. En net als bij Jongeren op Gezond Gewicht (www.jogg.nl) zijn ze veelal gericht op het terugdringen van overgewicht bij kinderen en jongeren.

Betekent dit dat wij als volwassenen aan ons lot worden overgelaten, als een opgegeven generatie die dik en eenzaam zijn einde afwacht? Volgens JOGG-voorzitter Paul Rosenmöller niet. “Via de jongeren bereik je ook de volwassenen”, zei hij toen ik hem een paar jaar geleden interviewde. Hiermee bedoelde hij: geef je kinderen op school voorlichting over een gezonde leefstijl, dan vertellen zij hier ’s avonds tijdens het eten over en beïnvloeden ook de ouders. Luister dus naar uw kinderen, dat is goed voor uw lijn en uw zorgpremie.

Delen