Haken en ogen aan doorwerken

Voormalig radioloog en hoogleraar-directeur Kees Klinkhamer pleit in het komende nummer van Arts en Auto voor langer doorwerken. Zelf geeft hij alvast het goede voorbeeld. Inmiddels de tachtig gepasseerd voert Klinkhamer vrolijk de ene na de andere adviesklus uit. “Elke keer dezelfde fietstocht en datzelfde balletje in het putje slaan”, daar wil hij niets van weten.

 

Arbeid adelt, is Klinkhamers devies en dat doet hij niet alleen om verveling in zijn persoonlijk leven te voorkomen. Wie stopt met werken, vergroot volgens Klinkhamer de kans op Alzheimer en op vroegtijdig overlijden. De vraag ‘hoe lang moet je nog?’ wil hij dan ook vervangen door de vraag ‘hoe lang mag je nog?’

Toeval of niet. Klinkhamer lijkt op zijn wenken te worden bediend. De Tweede Kamer debatteerde gisteren over het voorstel van het kabinet om de fiscaalvriendelijke pensioenpremie te verlagen van 2,25 naar 1,75 procent. Deze verlaging kan leiden tot pensioenen die tot wel tientallen procenten lager uitvallen. Hoewel er ongetwijfeld nog een afgezwakte variant uit de hoge hoed zal worden getoverd, is de hoofdlijn voor de komende jaren zonneklaar: het geld is op en pensioenen zullen steeds verder worden afgeroomd. De vraag óf mensen willen doorwerken wordt steeds minder relevant: doorwerken zúllen we met zijn allen. Dat moet Klinkhamer vrolijk stemmen en zelf geeft hij op fraaie wijze het goede voorbeeld.

Toch kent het plan enkele haken en ogen. Eén: voor veel werknemers in de zorg is de fysieke maar ook mentale belasting vaak zo zwaar dat doorwerken tot dik in de zeventig, tachtig geen optie is. Twee: momenteel worden we dagelijks overspoeld door nieuwe tegenvallende cijfers over de staat van onze economie: het aantal vacatures daalt, de werkloosheid stijgt. Inmiddels zitten zo’n 660.000 mensen zonder werk. Langzamerhand wordt ook de veilig gewaande zorgsector geraakt en komen zelfs sommige jonge klaren – vroeger gezegend met een baangarantie – steeds vaker niet aan de bak.

Klinkhamer heeft gelijk: het staat vrijwel vast dat we langer zullen gaan doorwerken. Het geld is simpelweg op om tientallen jaren zorgeloos golfballetjes in putjes te mikken. Maar dan is wel de vraag hoe we ervoor gaan zorgen dat er voor iedereen werk ís, dat ook tot op hoge leeftijd draaglijk en inspirerend is om te mogen doen.

Lees hier het interview met Klinkhamer in Arts en Auto 07/08.

Delen