Het erfgoed van Willemstad

Wie door de historische binnenstad van Willemstad wandelt, ontdekt al snel Nederlandse karakteristieken in de architectuur. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Een petite histoire over het koloniale erfgoed van Willemstad.

Tekst en beeld:Veronique Helmink

 

Aan de Handelskade van Willemstad steken de fraaie en opvallend gekleurde koopmanshuizen fel af tegen de blauwe lucht. De panden weerspiegelen het rijke Curaçaose handelsverleden dat tot bloei kwam toen het eiland in 1634 door de West-Indische Compagnie (WIC) onder leiding van Johannes van Walbeeck werd veroverd. Al snel nam de bouw van Fort Amsterdam en het Waterfort een aanvang. Bij de muren van de forten verrees de eerste woonwijk van Willemstad: Punda.

Voor de bouw van de typische pakhuizen gebruikte men bij gebrek aan de degelijke Hollandse baksteen overwegend koraalsteen. Deze onregelmatige steen werd afgewerkt met een kalkpleisterlaag. De begane grond van het pakus, zoals dit type woning in het Papiaments heet, fungeerde als opslagplaats, de kooplieden zelf woonden er boven. De bouw ervan bereikte zijn hoogtepunt omstreeks het midden van de achttiende eeuw. De architectuur van de gestileerde, versierde gevels en fors gebogen voluten wordt ook wel aangeduid als Curaçaose barokstijl. De open galerijen werden later dichtgemaakt om de ruimtes koel te houden. De ramen, kleiner dan die van de Nederlandse koopmanshuizen, kregen beeldbepalende functionele shutters die bescherming boden tegen de zon.

Lees verder (pdf).

AA10p040-043

Delen