Mijn recept – Chocolade-notentaart

Marjon Cretier (37) werkt als ic-verpleegkundige voor Veltion, woont samen met Joost en is moeder van Fabian (1,5) en Marnix (4 mnd).

Tekst: Monique Bowman

“Mijn partner heeft tot een paar jaar geleden zijn eigen restaurant gehad, en ik was voordat ik hem ontmoette al een kookgek. Niets gezelliger dan met z’n tweeën te bedenken wat we gaan eten. Door mijn werk word ik er bijna dagelijks aan herinnerd hoe belangrijk het is om samen te genieten van het leven. Kook- en eetmomenten horen daarbij.  Bij een uitgebreid diner serveer ik vaak een klein puntje van deze taart. En het is ook altijd een hit op verjaardagen; bij binnenkomst vraagt de visite vaak al of ik die chocoladetaart weer heb gemaakt.”

Chocolade-Notentaart

Taart

  • 4 eieren
  • 125 gr blanke amandelen
  • 125 gr pecannoten in grove stukjes
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 200 gr boter in blokjes
  • 200 gr pure en 100 gr melkchocolade
  • 200 gr amandelspijs in kleine blokjes
  • fijne rasp van 1 sinaasappel (alleen oranje schil, niet het wit!), ½ theelepel zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C, bekleed een springvorm of ovenschaal met bakpapier. Hak de amandelen in stukken en bruin ze in een koekenpan. Smelt de boter, pure en melkchocolade al (goed) roerend in een pannetje en meng er de sinaasappelschil en amandelspijsblokjes door. Laat iets afkoelen. Klop in een kom de eieren in een paar minuten goed luchtig, voeg basterdsuiker en zout toe. Roer de chocolade/amandelspijsboter erdoorheen. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel dit erdoor, probeer er zo veel mogelijk lucht in te houden. Spatel als laatste de pecannoten en amandelen erdoor. Giet het mengsel in de bakvorm en bak de taart in ongeveer 40 minuten. Binnenin blijft de taart nog klef! Laat de taart afkoelen, draai hem om op een bord en haal het bakpapier eraf.

Topping

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 50 gr roomboter
  • 75 gr pure en 75 gr witte chocolade

Verwarm in een pan met anti-aanbakbodem al roerend de gecondenseerde melk, basterdsuiker en roomboter op een laag vuur totdat het pruttelt. Blijf een krappe tien minuten roeren tot de karamel dik is en smeer hem over de bovenkant van de taart. Smelt nu apart, langzaam in magnetron of een pannetje, de pure en witte chocolade. Ook hier goed blijven roeren. Smeer eerst de pure chocolade over de karamellaag, dan in een straal vanaf een lepel ook de witte chocolade. Laat 1 uur opstijven in de koelkast.

Wijntip Han Sjakes

Versterkte wijnen, zoals port en sherry, zijn buitenbeentjes in de wijnwereld. Veel mensen beschouwen ze zelfs niet als wijn, maar als sterkedrank. Anderen noemen het damesdrankjes; een belediging voor zowel de wijn als de dames.

Versterkte wijn – het woord zegt het al – bevat meer alcohol, maar het gaat om slechts 17 procent bij sherry of hooguit 20 procent bij port. Dat het meestal gaat om zoete wijn, is de hoofdoorzaak dat ze zo worden ondergewaardeerd. Goede wijn is droog, lijkt de heersende opvatting te zijn. Ten onrechte. Serieuze port en sherry behoren tot de mooiste wijnen die er zijn. Bij de vatrijping zorgt de binding van suikers aan aminozuren voor onweerstaanbaar verleidelijke smaken en aroma’s. Denk aan karamel, honing, gember, kandij, citrusschillen, chocola, vijgen, dadels, amandelen en kaneel.

De basis van dit proces is de zogenoemde Maillard-reactie of ‘bruiningsreactie’, die ook in de keuken een belangrijke rol speelt. Vandaar dat deze wijnen zo lekker zijn bij zoete desserts met eiwitten. Als je daaraan dan ook nog amandelen en extra karamel toevoegt… Smullen!

Osborne, Cream Sherry. Oloroso-sherry waaraan zoete wijn van zongedroogde Pedro Ximénez-druiven is toegevoegd. Verrassend rijk en spannend van smaak voor zo weinig geld. Het lekkerst op 10 ºC (€ 4,50 bij Jumbo, € 4,90 bij Plus en Gall & Gall).

Graham’s, The Tawny. De ‘jongste’ in een nieuwe reeks tawny’s van porthuis Graham’s. Een blend van 7 tot 9 jaar gerijpte port. Perfect bij de notentaart. Schenk hem licht gekoeld (€ 16,95, diverse wijnspeciaalzaken).

 

 

Delen