Mijn recept – Gehaktbrood

Klinisch psycholoog Joke Kragten (57) werkt bij Altrecht in Zeist en heeft daarnaast een eigen praktijk in Utrecht. Joke woont samen en heeft een zoon en een dochter.

Tekst: Monique Bowman

“In het weekend vind ik het leuk om qua koken flink uit te pakken. Liefst maak ik dan iets uit Jamie Olivers Italiaanse kookboek. Maar doordeweeks wil ik lekker snel klaar zijn en kies ik voor makkelijk. Dit gehaktbrood is een van mijn favoriete recepten uit Tof!, een kookboek dat eigenlijk is geschreven voor mensen met een verstandelijke beperking, maar dat ik al een paar keer cadeau heb gedaan aan kinderen vanwege de eenvoudige en leuke gerechten die erin staan. De mannen in mijn gezin zijn grote eters; ik maak er daarom meestal twee. Want mócht er iets over blijven, geen probleem, koud is dit brood namelijk ook erg lekker.”

Gehaktbrood

Hoofdgerecht voor 3 – 4 personen

Ingrediënten 

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 200 gr pittige geraspte kaas
  • 500 gr gehakt
  • 1 theelepel zout
  • 3 theelepels Provençaalse kruiden
  • 4 eetlepels olijfolie

Benodigdheden

  • 1 cakevorm

Bereiding

Snipper de uien en verwarm de oven voor op 225 ºC. Snij de paprika in kleine stukjes. Kneed het gehakt met de eieren, paneermeel en het zout. Voeg de paprika, geraspte kaas en uisnippers toe en meng goed door elkaar. Doe het gehaktmengsel in een cakevorm, strooi de Provençaalse kruiden eroverheen en giet de olie erover. Bak het gehaktbrood 15 minuten op 225 ºC, daarna 50 minuten op 175 ºC. Haal het gehaktbrood uit de vorm en snij het in plakken. Lekker met een frisse salade erbij.

Wijntip Han Sjakes

‘Garrigue’ wordt vaak genoemd in verband met wijn uit de Rhône, Provence en Languedoc. Garrigue betekent struikgewas, kreupelhout, struweel. De geur van tijm, lavendel, brem, heester en rozemarijn, waarmee het landschap vol staat, hecht zich aan de druiven en komt zo in de wijn terecht. Althans, zo wordt gezegd, maar ik geloof daar niets van.

Geur en smaak zitten ín de druif, niet erop. Aromastoffen (vele honderden) ontstaan tijdens de gisting. Ze lijken op de geurstoffen van bloemen, vruchten en planten – of die nou toevallig in de buurt groeien of niet. De smaak van bessen of kersen, die in héél veel rode wijn zit, schrijven we toch ook niet toe aan bessenstruiken of kersenbomen?

De kruidigheid zit in het karakter van typisch Zuid-Franse druiven, zoals syrah, grenache en mourvèdre. Het garrigue-aroma vind je niet in een cabernet sauvig-non uit de Languedoc maar wel bijvoorbeeld bij een grenache uit Australië.

Aan tafel pakken gemeenschappelijke aroma’s in wijn en spijs meestal goed uit. Dankzij de Provençaalse kruiden is de wijn bij dit gehaktbrood dan ook een echte aanrader.

Château Rouvière, Minervois, 2010. Een eenvoudige, maar aangename wijn van syrah, grenache, mourvèdre en carignan voor een prikkie (circa € 4,20, Plus, MCD, Spar/Attent).

Château de Nages, Costières de Nîmes, 2010. Een hartstochtelijk geurende wijn van biologisch geteelde grenache, syrah en mourvèdre. Vol fruit, vitale zuren, zoete kruiden, chocola en in de afdronk iets wat lijkt op brem (€ 10,29, Grapedistrict).

 

 

Delen