Nieuwe blik

Ik zet een speciale bril op en stap daardoor meteen een andere wereld binnen: virtual reality. De bril heeft twee beeldschermpjes, voor elk oog één. Dat maakt dat je diepte kunt zien. Een bewegingssensor in de bril zorgt ervoor dat het beeld meebeweegt als ik om me heen kijk. De illusie is totaal. Het is alsof ik rondkijk vanaf een berg in Chili. Ik loop over een smal pad door een paar bosjes. Wat er onschuldig uitzag, blijkt een executieplaats. Ik zweef tussen de slachtoffers van de staatsgreep in 1973. Huiveringwekkend.

Virtual reality was altijd een zaak van grote onderzoekslaboratoria, maar dat verandert nu snel. De brillen worden goedkoop dankzij de massaproductie van mobiele telefoons. De nieuwste ontwikkelversie van de Oculus Rift bril heeft twee schermpjes van een Samsung smartphone. Het beeld is nog wat pixelig, maar bij elke nieuwe versie verbetert dat.

De virtuele wereld wordt betaalbaar

Virtual reality is perfect voor games, waarin je draken kunt achtervolgen door imaginaire ruimtes. Maar ook filmmakers en andere kunstenaars ontdekken de mogelijkheden van het nieuwe medium. Als toeschouwer ben je onderdeel van het verhaal dat de bedenkers projecteren, veel meer dan in een klassieke film. Dat bleek toen ik The machine to be another bekeek. Ik zet de bril op en word daardoor een andere persoon. Als ik naar beneden kijk, zie ik een vrouwenlichaam met brede heupen. ‘Voel maar’, wordt me verteld. Jezelf virtueel verplaatsen in een ander was nog nooit zo tastbaar. Op die manier kun je ook het perspectief aannemen van een gehandicapte, een bejaarde of van iemand met een andere huidskleur. Het is een sociologisch experiment dat de seksindustrie ongetwijfeld inspireert om opwindende varianten te bedenken.

Naar verwachting is dit soort brillen in de loop van 2015 klaar voor massaproductie. We zullen een nieuwe blik op de werkelijkheid krijgen.

 

 

Delen