‘ Als jij er niet bent, is er niets’

interview / 'Je moet realistisch zijn'

Beeld Wout de Bruijne

De Rotterdamse tropenarts Florien Oudenaarden (31) werkte afgelopen zomer voor Artsen zonder Grenzen in Syrië. Eerder werkte zij onder meer in Zuid-Soedan en momenteel zit ze in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De soms eindeloos lijkende stroom slachtoffers in conflictgebieden maakt haar niet cynisch of moedeloos: “Misschien heb jij het verschil kunnen maken.”    

Wat mij in Syrië erg aangreep, was dat ik daar te maken had met mensen zoals jij en ik. Anders dan bij mijn eerdere missies waren dit mensen die net als wij gewend zijn aan alle moderne gemakken en die ook internet en een smartphone hadden. Hadden, want zíj moesten hals over kop vluchten en zijn op een laatste zakcentje na alles kwijt. Ze belandden in overvolle vluchtelingenkampen, zonder enige vorm van comfort of privacy. Terug kunnen ze niet, er is geen werk en er valt niets op te bouwen. Hoe houden deze goed opgevoede, gastvrije en trotse mensen hoop; hoe behouden zij hun waardigheid nu ze zich in zo’n uitzichtloze situatie bevinden?

Ook de gezondheidszorg in Syrië was van ons niveau. De ziekenhuizen en artsen beschikten over de medische middelen en mogelijkheden die wij ook hebben, zoals chemotherapie, ct-scans en neurochirurgie; voor patiënten met ‘welvaartziektes’ die wij ook hebben. En dan opeens is het oorlog en verandert alles. Dokters moesten vluchten, gezondheidscentra en fabrieken voor medicijnen zijn verwoest. De bevolking zal al dit verdriet waarschijnlijk op dezelfde manier beleven zoals wij dat zouden doen. Ik stelde me vaak voor hoe het zou zijn als het Erasmus in Rotterdam zou worden gebombardeerd.

Lees verder (pdf).

12-2013p037-037

Delen