Porsche vergokt

Het was 1990. De aandelenkoersen waren de beurskrach met Black Monday alweer te boven. Op mijn werk kregen we iemand op bezoek van een groot bedrijf dat koersinformatie aan beleggers verkocht. Een snelle jongen. Rap van de tongriem gesneden en strak in het pak. Er was eigenlijk maar één ding dat uit de toon viel: de relatief kleine oude auto waarmee hij kwam voorrijden.

Het slot van zijn sales pitch ging over afgeleide instrumenten (in die tijd met name: opties en termijncontracten) en toen kwam de aap uit de mouw. Met iets dat het midden hield tussen schaamte en bravoure, vertelde onze bezoeker dat hij daarmee door de beurskrach ‘een Porsche had verloren’.

Hefboomproducten zijn potentieel gevaarlijk

Met opties had hij grote winsten geboekt; op het hoogtepunt voldoende voor een nieuwe Porsche 911. Maar zover kwam het niet. De markt kelderde en zijn posities werden gedwongen gesloten door zijn bank. Toen de mist optrok, was er geen zicht meer op een gloednieuwe Porsche, maar bleek dat hij aan het avontuur zelfs een restschuld aan zijn bank overhield. Daarvoor betaalde hij nog jaren rente en aflossing.

Waar ging het mis? De Porsche-dromer belegde niet, maar speculeerde via producten met een hoge hefboom. Zolang de koersen ‘zijn’ kant op bewogen, bouwde hij steeds verder aan zijn fortuin. Overmoedig geworden, verhoogde hij telkens de inzet. Totdat de beurskrach in één klap zijn hele vermogen wegvaagde. Hij heeft ‘zijn’ Porsche niet verloren, maar vergokt. Dat ging zo snel door de hoge hefboom.

We zijn inmiddels vijfentwintig jaar verder. Particulieren worden nu beter beschermd tegen zichzelf. Maar als u kiest voor ‘execution only’, eventuele waarschuwingen van uw bank wegklikt en gebruikmaakt van potentieel gevaarlijke hefboomproducten – zoals opties, turbo’s of cfd’s (contracts for difference) – kan dat uw bijeengespaarde of belegde vermogen in een flits omtoveren van een spreekwoordelijke Porsche tot een Gazelle-fiets.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

 

Delen