Verbouwen zonder kopzorgen

Een praktijk verbouwen kan een behoorlijk project zijn. Hoe houdt u het overzicht en waar moet u praktisch en functioneel gezien rekening mee houden? Twee architecten en een ervaringsdeskundige huisarts geven tips.

Tekst: Anouk Brinkman

 

Een verbouwing doe je er als praktijkhouder niet zomaar even bij. Voordat u het weet, besteedt u elke vrije minuut aan bellen met aannemers, loodgieters en timmermannen, moet u onderhandelen over de prijs en probeert u uw patiënten te zien terwijl er drie ruimtes verderop enthousiast wordt geboord. De kans is groot dat een verbouwing dan een hoop stress oplevert.

De juiste begeleiding kan een hoop tijd, geld en energie besparen, is de ervaring van huisarts Renée Meijssen. Zij kocht
vorig jaar samen met haar drie collega’s, uit de HOED waarin ze werkt, de benedenverdieping van het gebouw in Zwaag waar ze samen praktijk houden. Het gebouw uit 1984 was inmiddels behoorlijk op leeftijd en om ervoor te zorgen dat de bovenste verdieping en de begane grond functioneel en praktisch op elkaar aansloten, was een verbouwing nodig.

Omdat de huisartsen graag een architect wilden die bekend was met aannemers en werklui uit de omgeving, kwamen ze terecht bij architect Peter Benjamin van Format Architecten in Hoorn, die veel ervaring heeft met de bouw en verbouw van zorgcentra.

Vakantie
Eerst werd de benedenverdieping aangepakt, zodat de huisartsen hun praktijk gedurende de verbouwing open konden houden. Toen de werkzaamheden op de begane grond grotendeels waren afgerond, werd boven gestart. “Het was een gunstige periode om de verbouwing te doen omdat door vakantie niet alle huisartsen aanwezig waren”, aldus architect Benjamin.

Om de praktijk draaiende te houden, is het volgens interieurarchitect Anke Boelens van belang om geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken door alleen op afgesproken tijdstippen te boren en te hameren. “Ook stofschotten zijn belangrijk, zeker in verband met de hygiëne-eisen van zulke werkplekken”, aldus Boelens, die eveneens veel ervaring heeft met de bouw- en verbouw van zorgpraktijken.

Een van de grootste veranderingen in het centrum in Zwaag is de plaatsing van een lift. Om hiervoor ruimte te creëren is de brede bestaande trap gehalveerd. Nu hoeven patiënten die minder mobiel zijn niet meer met een plateaulift naar boven. Ook is er een aparte trap gemaakt voor de huisartsen om direct naar de backoffice van de assistenten te lopen, zonder dat zij langs de wachtkamer hoeven. Het is een wens die beide architecten vaak bij verbouwingen in de zorg terug zien komen; beter scheiden van werk- en wachtruimtes.

Lees verder (pdf).

06-2013p020-021

Delen