Spooknota: wees gewaarschuwd

Honderden zorgprofessionals kloppen jaarlijks bij VvAA aan wat te doen met nepfacturen ofwel spooknota’s. Dergelijke facturen kunnen gedupeerden zomaar duizenden euro’s kosten.

Tekst: Roel Notten

 

 

‘Wat doe ik met een factuur voor iets wat ik niet heb afgenomen?’ Deze vraag krijgt VvAA jaarlijks honderden keren voorgelegd. Bij zogenaamde spooknota’s gokt de frauderende verzender erop dat een aantal ontvangers de inhoud van de rekening niet goed leest en betaalt. De facturen variëren van enkele tientjes tot wel duizenden euro’s.

Ruben Picavet, praktijkmanager bij het Amsterdamse Medisch Centrum Czaar Peter, weet er alles van. In 2011 krijgt hij van het bedrijf Temdi (The European Medical Directory) een fax met de vraag om de contactgegevens te checken waarmee de huisartsenpraktijk in de Temdi-database, die later niet blijkt te bestaan, vermeld wordt. In de veronderstelling dat ‘het wel goed zit’ retourneert Picavet de ingevulde vragenlijst, maar krijgt de schrik van zijn leven als hij twee weken later een rekening ontvangt van 3900 euro. “Toen pas realiseerde ik mij dat het voor een huisartsenpraktijk niet logisch is om te adverteren in een internationale database.”

Picavet is niet van plan de rekening te betalen en laat Temdi weten niet in de database te willen worden opgenomen. Als het bedrijf vervolgens met gerechtelijke stappen dreigt, schakelt hij een adviseur in. “Er werd mij afgeraden te betalen, omdat een betaling juridisch gezien acceptatie van de overeenkomst betekent. Ook kreeg ik een voorbeeldbrief waarmee ik Temdi kon informeren dat er wat mij betreft geen sprake was van een overeenkomst.” De rekeningen en aanmaningen die Picavet sindsdien van het ‘spookbedrijf’ ontvangt, legt hij consequent naast zich neer.

Volgens Nadine van der Zeeuw, jurist bij VvAA Rechtsbijstand, is dat een goede zet. “Het belangrijkste advies aan zorgprofessionals die onbekende nota’s ontvangen, is om deze niet te betalen. Gedupeerden doen er goed aan de nota per aangetekende brief inhoudelijk te betwisten. Verder is het raadzaam om ontvangen facturen altijd goed
te controleren.”

Delen