Stop de verkokering

Orthopeed in opleiding en bestuurslid van de Jonge Orde Suzanne Witjes schreef samen met jonge artsen en apothekers een gezamenlijke visie op de toekomstige gezondheidszorg: Coach, Cure & Care 2025. Witjes wijst op de veranderingen die gaande zijn: “Ik denk dat dit een kantelperiode is. De oudere garde is het werken in een aanspreekcultuur niet gewend en de nieuwe generatie weet niet beter.”

Tekst: Roel Notten | Beeld: Nout Steenkamp

Suzanne Witjes (33) is een opvallende verschijning. Ze heeft een ongedwongen voorkomen en straalt openheid uit. De orthopeed in opleiding is bezig met haar laatste opleidingsjaar en wil meer zijn dan dokter alleen. Als bestuurslid van de Jonge Orde – belangenbehartiger van medisch specialisten in opleiding – steekt ze daarom haar nek uit voor verbetering van de kwaliteit van zorg. In diezelfde functie ontmoette ze een jaar geleden op een congres enkele collega-young professionals. “In de gesprekken aan de borreltafel dacht ik: hé, de thema’s waar jullie mee bezig zijn, lijken heel erg op die van de Jonge Orde. Spontaan stelde ik daarom voor samen een visiestuk te schrijven.”

En zo geschiedde. Witjes formeerde de Werkgroep 2025, bestaande uit jonge professionals uit acht verschillende beroepsorganisaties. Onlangs presenteerde de werkgroep een gezamenlijke visie op de toekomst van de zorg, het 40 pagina’s tellende boekje Coach, Cure & Care 2025. Geheel onafhankelijk van de Orde van Medisch Specialisten, zo bezweert Witjes. Het document, afgelopen herfst uitgereikt aan minister Schippers, borduurt voort op het project Medisch Specialist 2015 dat de Orde in 2012  publiceerde. “Wij vonden als jongeren dat een gezamenlijke visie voor de toekomst van de zorg wel wat meer de diepte in en wat concreter mocht”, stelt Witjes. Met stip op één staat het thema samenwerken. “Veel dingen gebeuren nu dubbel, omdat iedereen bezig is om het wiel uit te vinden. Maar wie samenwerkt, kan zaken efficiënter aanpakken.”

Lees verder (pdf).

01-2014p016-019

Delen