Tonijn met oesterzwammen

Marianne Mascini (57) is diëtist met een eigen praktijk, getrouwd, moeder van twee volwassen dochters en auteur van het boek Eenmaal slank, altijd slank.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Bart van Overbeeke/DB

07-2014p110“Het idee voor mijn boek is ontstaan omdat ik in mijn werk merkte dat veel mensen behoefte hebben aan een soort reddingsboei. Doordat er zo veel diëten en voedselhypes zijn, ziet men vaak door de bomen het bos niet meer. Mijn eigen dochters koken ook graag en goed en vonden het leuk om mee te denken over de recepten en ingrediënten. Deze tonijn uit m’n boek is mijn eigen zomerse favoriet, omdat het een licht gerecht is en ik de combi van de zachte, kort gegrilde vis met de knapperige groenten heerlijk vind. Dit recept is bovendien glutenvrij bij gebruik van glutenvrije sojasaus en mayonaise.”

Oriëntaalse tonijn met oesterzwammen

(4 personen)

Ingredienten

Vis

  • 400 gr tonijn, aan 1 stuk
  • peper
  • 1 el olijfolie
  • 1 komkommer
  • 1 bosje koriander, grof gesneden
  • 1 rode peper, in ringetjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 el sesamolie
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 100 gr taugé
  • 300 gr oesterzwammen
  • 300 gr paksoi, in reepjes
  • 300 gr rijstnoedels (mihoen)
  • kerriepoeder en peper

Saus

  • ½  el kerriepoeder
  • ½  el sambal manis
  • 1 el Japanse sojasaus
  • 1 el limoensap
  • 1 el gembersiroop
  • 2 el geroosterd sesamzaad
  • 2 el halfvolle mayonaise
bereiding

Smeer de tonijn in met de olijfolie en peper. Meng voor het sausje alle ingrediënten goed door elkaar; serveer deze apart. Snij de komkommer in de lengte door, schraap met een lepeltje de pitjes eruit. Snij de komkommer in dikke plakken. Scheur de oesterzwammen in reepjes. Verhit de sesamolie in een koekepan en bak de uitgeperste knoflook goudbruin. Voeg de oesterzwammen, taugé, paksoi, komkommer en sojasaus toe. Laat 10 minuten zachtjes stoven. Bestrooi met wat kerriepoeder en peper.

Gril de tonijn in een hete grillpan aan alle kanten mooi bruin. De tonijn mag nog mooi rood zijn van binnen. Snij vlak voor het serveren in mooie, dikke plakken.

Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzing op de verpakking. Leg een laagje rijstnoedels in vier diepe borden, met daarop de gestoofde groenten en de plakken tonijn. Garneer met grof gesneden koriander en enkele druppels saus.

Eenmaal slank, altijd slank is te bestellen via bol.com of via dieetpraktijkmascini.nl
voor € 29,95.

Wijntip Han Sjakes

Tonijn is een wijnvriendelijke vis. Vette vissen zoals zalm en makreel zijn lastig met wijn te combineren. Bij het vlezige visvlees van tonijn, dat na even kort grillen of bakken aan de buitenkant zo fijn krokant wordt, is
de kans van slagen veel groter.

Daarbij is tonijn een van die vissen die niet schrikt van rode wijn, zolang die maar niet te streng is. Met streng bedoel ik de meer of minder stroeve tannine van klassieke Europese wijn zoals Bordeaux of Côte du Rhône. Prima rood voor tonijn zijn fruitige Merlot of Tempranillo, een Cru de Beaujolais en Pinot Noir of Duitse Spätburgunder. Stevige rosé doet het ook goed, bijvoorbeeld een Spaanse rosado.

Vanwege de pittige saus in dit recept ben ik niettemin op zoek gegaan naar witte wijn met body, want sojasaus, gember en pepers vragen om krachtige wijn. Bingo! Wijn en spijs werden dikke vrienden, mede dankzij de sesamzaadjes die een verbroederende rol leken te spelen. De saus was bijzonder goed gelukt. Wat een genot als de combinatie met de wijn dan zó spannend blijkt te zijn.

Pampas del Sur, Vineyard’s Expression, Viognier 2013. Kruidige bloemen, sappige perziken, gember en een bitterfris einde. Met de kracht van viognier, maar de wijn blijft opwekkend fris (Dirck III en Dirk van den Broek, € 4,99).

Masseria Frattasi, Falan-ghina del Sannio Taburno 2013. Falanghina is thuis in Campanië. Extra leuke wijn omdat hij zo anders is. Rijk en zacht, met uitgesproken aroma’s van witte bloemen, kweepeer en abrikoos, fijne bitters en een mooie minerale afdronk (Les Généreux, € 10,05).

 

 

 

 

 

Delen