Tonijnwontonsoep

Esther Stefanie Ong (29, apotheker en studerend voor master economie) vindt het jammer dat ze niet altijd de tijd heeft om uitgebreid te koken, want ze doet niets liever. Vooral de Aziatische keuken heeft haar interesse.

Tekst: Monique Bowman  \ Beeld: Herbert Wiggerman

11-2014p074

“De afgelopen jaren heb ik veel op stoommaaltijden en maaltijdsalades geleefd. Gelukkig kan ik tegenwoordig weer iets meer tijd besteden aan mijn eten. Waarschijnlijk komt het door mijn Chinese roots dat ik graag een gerecht kies uit de Aziatische keuken. Deze wontons met tonijn zijn een snelle variant op de originele Chinese met varkensvlees en garnalen die mijn moeder maakt. Het leuke van wontonvellen is dat je er ook snel tortellini of ravioli mee maakt, bijvoorbeeld door ze te vullen met spinazie en ricotta. Ik heb dan ook altijd een pakje in mijn vriezer liggen.”

Tonijnwontonsoep 

Voor 3-4 personen

Ingrediënten

  • 1 pakje wontonvelletjes (toko) 
  • 1 blikje tonijn, uitgelekt
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 peen, geraspt
  • 1 ei
  • 5 gedroogde paddestoelen, geweekt en in kleine stukjes gehakt
  • liter visbouillon (zelfgetrokken of van een blokje)
  • versgemalen zwarte peper
  • sesamolie, bosui en vissaus (optioneel)
Bereiding

Ontdooi de wontonvelletjes in de verpakking. Week de paddestoelen in een kom met kokendheet water. Als ze zacht zijn, uitknijpen en in kleine blokjes (5 mm) snijden. Laat de tonijn uitlekken en prak fijn met een vork. Doe de gesnipperde ui, geperste knoflook en zwarte peper naar smaak erbij. Schil en rasp de peen, voeg dit samen met het ei, 1 theelepel sesamolie en de padde-stoelblokjes bij het tonijnmengsel en meng tot een fijne, homogene massa (eventueel in keukenmachine of met staafmixer). Pak een wontonvelletje en leg er een theelepel vulling op. Maak met een vinger de randen nat en vouw het velletje dubbel tot een driehoek. Pak vervolgens het driehoekje op en vouw de punten naar achter tot een tortellini-model. (op YouTube zijn diverse ‘wonton-vouwfilmpjes’ te zien).

Kook een liter visbouillon en kook hier de wontons in. Zodra ze beginnen te drijven, zijn ze klaar. Voeg naar eigen inzicht noodles en paksoi of Chinese kool toe om er een volledige maaltijd van te maken. Aftoppen naar smaak met sesamolie, bosuitjes en eventueel vissaus.(Wontons kunnen ongekookt worden ingevroren. Vanuit de vriezer kunnen ze zo in de soep om te garen (gereed wanneer ze drijven).

Wijntip Han Sjakes

Wijn bij soep? Nat bij nat noemen ze dat in de gastronomie en dat hoort eigenlijk niet. Er hoeft immers niets ‘weggespoeld’ te worden. Maar het kan juist spannend zijn, bijvoorbeeld met fino sherry.

Ik dacht direct aan de Almacenista-serie van bodegas Emilio Lustau. Almacenistas zijn handelaren die op kleine schaal sherrywijn laten rijpen in hun eigen kelder. Vroeger verkochten zij deze unieke, exclusieve wijnen aan bodegas die er hun wijn mee verbeterden. Lustau brengt ze echter onversneden op de markt.

De fino van almacenista José Luis González Obregón is een van de mooiste sherry’s die ik ken. Een telefoontje met de importeur maakt echter duidelijk hoezeer sherry wordt ondergewaardeerd, helaas. De wijn wordt nauwelijks verkocht, terwijl hij gezien de kwaliteit en het kostbare proces van productie en rijping beslist niet duur is. Er zijn nog slechts enkele tientallen halveliterflessen in omloop en op voorraad; importeur Intercaves gaat niet meer bijbestellen.

Begin trouwens gerust al vóór de soep met sherry, want fino is een feest bij voorafjes als groene olijven, serranoham, (amandel)noten, ansjovisjes uit blik en manchegokaas.

Lustau Fino Almacenista José Luis González Obregón. Grijp de laatste kans om van deze prachtwijn te genieten, als u nog een flesje kunt bemachtigen. Delicate, maar zeer smaakrijke aroma’s van witte bloemen, cederhout, gist, noten, citrusschillen en charmante belegenheid (onafhankelijke slijters, € 12,50, 0,5 liter).

Lustau Manzanilla Papirusa. Deze wijn blijft in de handel. Manzanilla is een fino uit een dorp bij zee, wat een lichte ziltigheid geeft. Beendroog, crispy en een snufje jodium (onafhankelijke slijters, circa € 12,50, 0,75 liter).

 

 

 

Delen