Zetje in de goede richting

De nominale zorgpremie zal de komende jaren stapsgewijs omhoog blijven gaan met twintig euro per jaar, zei minister Edith Schippers eerder deze week in antwoord op Kamervragen van het CDA. En de stijging blijft beperkt tot die twintig euro omdat de overheid de premiestijging tot 2019 beperkt met een jaarlijkse bijdrage. Hoe het na 2019 met de zorgpremie zal gaan, kan de minister op dit moment nog niet zeggen.

Eén ding is wel duidelijk: als we willen dat mensen een actievere rol gaan spelen in het in de hand houden van de zorgkosten, dan zullen we hen ondersteuning moeten bieden in zelfmanagement. Onderzoek van Nivel en zorgverzekeraar Achmea laat zien dat diabetespatiënten hogere zorgkosten maken naarmate zij minder in staat zijn tot zelfmanagement. Een voor de hand liggende uitkomst natuurlijk, maar het gegeven wordt interessant als we weten hoe het actief te beïnvloeden is.

Vanuit dit perspectief is het instrument PAM (Patient Activation Measure) beslist interessant. Nivel-onderzoeker Michelle Hendriks stelt dat PAM kan helpen die groepen mensen te identificeren die extra ondersteuning nodig hebben bij zelfmanagement. En als die ondersteuning succesvol is voor mensen met diabetes, ligt vervolgonderzoek voor andere patiëntgroepen voor de hand. Mensen met beperkte vaardigheden voor zelfmanagement zijn minder tevreden over de zorg en hebben vaker klachten van hun ziekte. Precies het tegenovergestelde van wat we willen bereiken.

Het instrument PAM is al sinds 2012 beschikbaar, maar bredere toepassing ervan kan precies het zetje in de goede richting zijn.

Delen