1 op 3 gaat liever naar privekliniek

Als het aan de patiënt ligt, nemen privéklinieken steeds meer de rol van ziekenhuizen over. Indien de behandeling in privéklinieken vergoed zou worden, zou ruim 1 op de 3 Nederlanders liever in een privékliniek behandeld worden dan in een ziekenhuis. Slechts 15 procent wil niet in een privékliniek behandeld worden, blijkt uit onderzoek van Porter Novelli en DVJ Healthcare

De resultaten zijn opvallend omdat minder dan een op de tien mensen weleens een privékliniek heeft bezocht, zo blijkt uit het onderzoek. Men kent privéklinieken vooral van naam (48 procent), maar dus niet uit eigen ervaring. Steeds meer patiënten kiezen echter voor een privékliniek, blijkt uit cijfers van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). De verwachting is dat in 2012 de grens van een miljoen patiënten wordt overschreden. In 2010 waren dit nog 660.000 patiënten.

Nederlanders vinden met name minder urgente of niet levensbedreigende aandoeningen geschikt voor behandeling in privéklinieken. Hieronder vallen cosmetische afwijkingen maar ook zaken die wel een bedreiging zijn voor de gezondheid maar minder urgentie hebben, zoals verslaving en overgewicht. In het geval van een verslaving zou 12 procent naar een privékliniek gaan, gevolgd door oogaandoeningen (10 procent), ernstig overgewicht (9 procent) en spataders (9 procent).

Ook zijn er aandoeningen die door de ondervraagden juist ongeschikt worden geacht voor behandeling. Zo vindt een kwart van de Nederlanders een privékliniek ongeschikt voor de behandeling van kanker. De behandeling van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten (21 procent) en longziekten (12 procent) vindt men eveneens niet passend voor privéklinieken.

Voor meer informatie over dit onderzoek, klik hier.

Delen