20% pensioen gaat op aan kosten

Een vijfde van de ingelegde pensioenpremies wordt door pensioenfondsen niet aangewend voor beleggingen, maar voor het dekken van kosten.  

 

 

 

Van de ingelegde pensioenpremies gaat zo’n 20 procent op aan kosten. Dat blijkt uit onderzoek van actuarieel adviesbureau Lane, Clark & Peacock (LCP), dat de jaarverslagen van 219 pensioenfondsen analyseerde. Volgens het adviesbureau zijn de kosten hoger dan nodig. “De besturen van pensioenfondsen dienen zich kritischer op te stellen ten opzichte van hun vermogensbeheerders en de door hen in rekening gebrachte kosten”, aldus Jeroen Koopmans, partner bij LCP Nederland. Het gaat om kosten voor de uitvoering (administratie en de controle- en advieskosten), voor het vermogensbeheer en voor het doen van beleggingstransacties. Vooral de administratiekosten vormen een grote kostenpost.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral de kleine pensioenfondsen hoge uitvoeringskosten per deelnemer hebben. De 219 onderzochte fondsen beheren samen 99 procent van het totale Nederlandse pensioenvermogen.

Delen