50 miljoen minder aan medicijnen

Huisartsen gaan voor 50 miljoen euro besparen op uitgaven aan medicijnen door waar mogelijk de goedkoopste geneesmiddelen voor te schrijven. Deze afspraak heeft minister Schippers van VWS gemaakt met huisartsenkoepel LHV, zo meldt de LHV.

Ook hebben de huisartsen toegezegd doorverwijzingen naar medisch-specialistische zorg zo veel mogelijk te beperken. In ruil mogen uitgaven voor de huisartsenzorg met 2,5 procent stijgen. Daarnaast zijn extra uitgaven mogelijk voor meer zorg in de buurt, waarbij de huisarts een centrale rol krijgt in de verdere ontwikkeling. De huisartsen zullen daarvoor de invoering van innovatieve methoden gaan stimuleren, zoals e-health en op de bewoners afgestemde openingstijden. Patiënten zullen bij de huisarts ook op naam ingeschreven blijven, omdat de minister de persoonlijke relatie tussen huisarts en patiënt wil behouden.

De financiële overschrijding van de huisartsenkosten over 2011, van 99 miljoen euro, leidt nu niet tot een korting voor de huisartsen. Mochten de kosten in 2012 opnieuw het budget te buiten gaan, dan zal Schippers proberen een korting te voorkomen, zo heeft ze toegezegd. Verder worden binnenkort de uitkomsten verwacht van verschillende onderzoeken van de Nederlandse Zorgautoriteit. Afgesproken is alvast dat de uitkomsten daarvan geen effect zullen hebben voor de huisartsenbekostiging in 2013.

Delen