70% huisartsen ervaart stress

Maar liefst 70% van de huisartsen ervaart stress bij zichzelf, en zelfs 80% geeft aan stresssymptomen te herkennen bij collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van Movir.

 

 

 

Hoe hoger het aantal werkdagen, hoe groter de werkdruk die men ervaart. Huisartsen met een solistische praktijk ervaren een hogere werkdruk dan degenen die in een samenwerkingsverband functioneren. Met name oudere solisten ervaren een hogere werkdruk dan jongeren die alleen een praktijk runnen.

In het onderzoek is ook gevraagd welke aspecten de huisarts energie geven en welke aspecten energie kosten. Twee van de drie belangrijke energievreters zijn financiële en managementtaken. Deze behoren niet tot de vakinhoudelijke taken van de arts. Opvallend is echter dat de avond-, nacht- en weekenddiensten als hoogste scoren op het aspect ‘kost energie’, ondanks de dienstenstructuur.

Wellicht de meest opvallende uitkomsten van het onderzoek betreffen de acties die men onderneemt zodra er symptomen van overspannenheid/burn-out worden geconstateerd. Een op de acht huisartsen zegt door te werken bij signalen van overspannenheid. Maar liefst een kwart van de huisartsen zoekt geen professionele hulp bij signalen, maar bespreekt het hooguit binnen de “inner circle” (partner/collega/vriend).

Lees verder bij Movir.

 

 

 

Delen