Aan ziekte mag je niet verdienen
Veel aandacht op tv deze week voor kostenstijgingen in de zorg. Dat begon met de uitzending van NCRV’s Altijd Wat op dinsdag, kabbelde lekker voort op woensdag in het programma Hollandse Zaken van omroep Max en beleefde een tweede hoogtepunt in Nieuwsuur donderdag. Tijdens die laatste uitzending kwamen de lijsttrekkers (kort) aan het woord. Behalve de VVD en de PVV, want die wilden niet meewerken.
dit fragment / uitzending is helaas niet meer beschikbaar
De zorgkosten dreigen ons de komende jaren boven het hoofd te groeien en dat trekken de lijsttrekkers zich aan. Zij zien ook wel dat de invoering van een ‘stukprijs’ voor behandelingen ‘dom’ is geweest (Diederik Samson, PvdA). Zij zien ook wel dat de marktwerking leidt tot overbehandeling. “Er zit geen rem op,” zei Jolande Sap (GroenLinks). “Dat wat mogelijk is wordt automatisch gedaan.”
Het huidige systeem bevat volgens de lijsttrekkers te veel perverse prikkels. Dat leidt tot de introductie van zorg waarop mensen ‘totaal niet’ zitten te wachten, zei Emilie Roemer (SP). Roemer schetste ons de donkere toekomst met ‘tal van poliklinische activiteiten’. Hij somde op: “Je kunt het zo raar niet bedenken. Je hebt straks een poli tegen haaruitval en een poli voor scheefgegroeide tenen.” Hij trok er een vies gezicht bij. En terecht: er is maar weinig zo appetijtelijk als een hallux valgus. Ik spreek uit ervaring. Voor de zekerheid maakte CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma het expliciet: “Het kan niet zo zijn dat de zorg een bron van rijkdom wordt.”
Waarmee Buma uitsprak wat iedereen intuïtief aanvoelt: aan ziekte mag je niet verdienen.
Vergeet Griekenland, Spanje, Italië, de euro, en Angela Merkel als beleidsmatig kompas. Wie zegt dat de verkiezingen straks over Europa gaan, heeft het mis. Op 12 september stemmen we over de zorg.
3 reacties
Bron van Rijkdom voor …? Liet Haersma Buma zich daarover uit?
Mitrasing, huisarts
28 juli 2012 / 04:54Correct. Aan zorgverlening mag niet worden verdiend.
Achmea heeft dat ook begrepen en haar contracten aangepast.
Achmea heeft haar contractvoorstellen aan de ziekenhuizen voor 2013/2014 gepubliceerd met daarin 1% doorleverplicht. Fraai verstopt in een voetnoot. 95% van de aanneemsom wordt uitbetaald. 5% wordt achtergehouden en 1% krijgen de ziekenhuizen niet uitbetaald; dat is die 1% doorleverplicht. Gratis zorg. Te leveren door de gecontracteerde zorgaanbieders.
En Achmea steekt zo 250 miljoen euro in haar zak.
Achmea heeft het advies Commissie Baarsma ook gelezen en is gekomen met een eigen interpretatie; als je toch een doorleverplicht mag opleggen als een volume wordt overschreden, kan die volume overschrijding beter voor zijn door vooraf al een doorleverplicht in te boeken en achter te houden. Wie het geld heeft, heeft de macht. Niets menselijks is een bestuurder van een private verzekeraar vreemd.
De NZa zal komen met een advies aan de zorgconsument: zoek naar de verzekeraar met de polis met het hoogste percentage “” doorleverplicht”. Die is het voordeligst voor u! Controleer wel of u de doorleverplicht krijgt doorberekend in u premie! Dat is uw eigen verantwoordelijkheid.
Wie is hier nu de gekke henkie?
ANH Jansen
28 juli 2012 / 15:46Op VWS zit geen Gekke Henkie. De man heeft blijkbaar de Olympische Spelen gezien en dan de Opening. Daar kwam de NHS langs als Olympische prestatie. Met recht van rechtswege.
Wim_Schellekens
@Wim_Schellekens
NHS: characteristic of civilisation: acces to healthcare for all ! “@paulmasonnews: Hear that America? NATIONAL HEALTH SERVICE”
IGZ directeur geeft een stemadvies. National Health Service! Hear that Netherlands?
Om dat te krijgen moet je SP stemmen.
De gezamenlijke private zorgverzekeraars al dan niet zonder winstoogmerk hebben in 2011 2.5 miljard euro winst gemaakt.
Die winst is gevoegd bij de 10 miljard euro aan opgepotte ziekenfondspremies. Als moderne Fafners zitten de verzekeraars op 12 miljard euro belastinggeld. Belastinggeld moet rollen.
Nu worden de verplicht verzekerden gerold.
Wim Schellekens zegt dan ook: een NHS!
Dank voor deze steun. Toch iemand met visie op VWS.
ANH Jansen
28 juli 2012 / 17:08