Aan ziekte mag je niet verdienen

Veel aandacht op tv deze week voor kostenstijgingen in de zorg. Dat begon met de uitzending van NCRV’s Altijd Wat op dinsdag, kabbelde lekker voort op woensdag in het programma Hollandse Zaken van omroep Max en beleefde een tweede hoogtepunt in Nieuwsuur donderdag. Tijdens die laatste uitzending kwamen de lijsttrekkers  (kort) aan het woord. Behalve de VVD en de PVV, want die wilden niet meewerken.

De zorgkosten dreigen ons de komende jaren boven het hoofd te groeien en dat trekken de lijsttrekkers zich aan. Zij zien ook wel dat de invoering van een ‘stukprijs’ voor behandelingen ‘dom’ is geweest (Diederik Samson, PvdA). Zij zien ook wel dat de marktwerking leidt tot overbehandeling. “Er zit geen rem op,” zei Jolande Sap (GroenLinks). “Dat wat mogelijk is wordt automatisch gedaan.”

Het huidige systeem bevat volgens de lijsttrekkers te veel perverse prikkels. Dat leidt tot de introductie van zorg waarop mensen ‘totaal niet’ zitten te wachten, zei Emilie Roemer (SP). Roemer schetste ons de donkere toekomst met ‘tal van poliklinische activiteiten’. Hij somde op: “Je kunt het zo raar niet bedenken. Je hebt straks een poli tegen haaruitval en een poli voor scheefgegroeide tenen.” Hij trok er een vies gezicht bij. En terecht: er is maar weinig zo appetijtelijk als een hallux valgus. Ik spreek uit ervaring. Voor de zekerheid maakte CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma het expliciet: “Het kan niet zo zijn dat de zorg een bron van rijkdom wordt.”

Waarmee Buma uitsprak wat iedereen intuïtief aanvoelt: aan ziekte mag je niet verdienen.

Vergeet Griekenland, Spanje, Italië, de euro, en Angela Merkel als beleidsmatig kompas. Wie zegt dat de verkiezingen straks over Europa gaan, heeft het mis. Op 12 september stemmen we over de zorg.

Delen