Aanbod creëert vraag

Gisteren kon een afspraak niet doorgaan. Degene met wie ik moest spreken zat in het ziekenhuis, waar haar dochter was opgenomen. De tas van het meisje was tussen haar spaken gekomen en bij de val die dit veroorzaakte, landde ze met haar hoofd op de grond. Het gebeurde na vijf uur. De huisarts was dus onbereikbaar, maar het ziekenhuis was vlakbij.

De eerste vraag aan het meisje was natuurlijk: “Ben je even bewusteloos geweest?”, maar dat wist ze niet meer zo goed. Ze had gewoon pijn aan haar hoofd. Een CT-scan dan maar? Het werd serieus overwogen, maar vanwege haar jonge leeftijd werd uiteindelijk besloten het toch maar niet te doen. In plaats daarvan werd het meisje een nacht ter observatie opgenomen. De volgende ochtend mocht ze weer naar huis, tenminste: als de neuroloog was langs geweest. Die kwam om half twee.  De dag erna ging het kind weer gewoon naar school, met een bult op haar hoofd en een spannend verhaal.

Wat is hier gebeurd? Hier is een kind opgenomen voor een observatie die de eigen ouders ook hadden kunnen doen. Zelf heb ik dat diverse keren mogen doen, als een van mijn kinderen weer eens was gevallen. De huisarts zei dan: “Om het uur even wakker maken. Als dat lukt, niets aan de hand. En anders even bellen.” Dat ging altijd goed. En ik zie geen enkele reden waarom de ouders in het ziekenhuis niet precies dezelfde boodschap hadden kunnen krijgen van de behandelend arts. Tenminste, vooropgesteld dat die het uitgangspunt gepaste zorg hanteert.

Delen