ABCDE-methodiek

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: De Beeldredaktie/Maarten Hartman

 

Wat?

De ABCDE-methodiek – Airway, Breathing, Circulation, Disability en Exposure – is natuurlijk bekend, maar altijd handig om bij de hand te hebben. Wat zijn de levensbedreigende signalen bij elk van de vijf onderwerpen, waar moet u naar kijken, luisteren en voelen, en hoe behandelt u de patiënt vervolgens? De ABCDE-app biedt ondersteuning bij het volgen van de methodiek door overzichtelijk weer te geven op welke alarmtekenen u moet letten en welke interventies bijvoorbeeld nodig zijn bij nekletsel of een luchtwegobstructie.

Voor wie?

Huisartsen, specialisten, aiossen en SEH-artsen en ambulancemedewerkers in opleiding.

Plus- en minpunten

De ABCDE-app is een snelle en praktische geheugensteun voor artsen die niet regelmatig te maken hebben met acuut zieke patiënten of daar tijdens hun opleiding niet in zijn getraind. Het is een heel eenvoudige app, die vooral tekst bevat. Stroomschema’s kunnen worden gedownload.

Het opnemen van extra achtergrondinformatie of filmpjes over de interventies of links hiernaartoe, zou een interessante aanvulling op de app kunnen zijn.

Reacties

Aan de lancering van de ABCDE-app lijkt weinig ruchtbaarheid te zijn gegeven; er zijn op internet geen recensies van de app te vinden.

Voor huisartsen in opleiding is ook de serious game abcdeSIM interessant. Deze serious game traint jonge artsen in het hanteren van de ABCDE-methodiek (u krijgt tegen betaling toegang tot de game na inloggen op de website van de NHG).

Gebruiker

Patrick Verkerk

Naam Patrick Verkerk (40)
Beroep huisarts
Werkplek Gezondheidscentrum Lombok (Utrecht)

“Veel apps zijn een moderne variant op de zakkaartjes die ik vroeger altijd bij me droeg. Dat geldt ook voor de ABCDE-app. Toen ik de huisartsenopleiding volgde, was de ABCDE-methodiek nog geen onderdeel van de studie. Als huisarts word ik bovendien niet dagelijks geconfronteerd met acuut zieke patiënten, waardoor ik minder goed getraind ben in deze methodiek.

Ik ontdekte de app toen we in mijn intervisiegroep een avond besteedden aan acute zorg. Ik gebruik de app nu twee jaar, ongeveer één keer per maand. De basis van de methodiek beheers ik wel. Maar ik vind het desondanks heel prettig om mezelf vlak voor een spoedvisite nog even te trainen in het ABCDE-denken, zodat ik met de juiste mindset bij de patiënt aankom. In dat doel voorziet deze app prima. Het is vooral een handige geheugensteun voor artsen die niet zo vaak te maken hebben met medische spoedsituaties bij volwassenen.”

Praktische informatie

  • Bruikbaar op Android, iOS
  • Prijs € 0,99 (Android), € 1,09 (iOS)
  • Ontwikkeld door Stichting Acute Geneeskunde Noord-Nederland (SAGNN)
  • Meer informatie sagnn.nl/abcde-app

 

Delen