Acties wegens vastlopen CAO Ziekenhuizen

Na maanden onderhandelen over een nieuwe Cao Ziekenhuizen is het overleg tussen de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vorige maand vastgelopen. Om een goede cao af te dwingen, houden werknemers in ziekenhuizen deze zomer allerlei acties. 

Tekst: Martijn Reinink 

De werknemersorganisaties (LAD/FBZ, FNV, CNV en NU’91) eisten een salarisverhoging van 5 procent per jaar. Het eindbod van de NVZ bleef steken op 2,5 procent, waarvoor werknemers bovendien de bijdrage in de ziektekostenverzekering (IZZ) zouden moeten inleveren. Ook op andere vlakken vonden beide kampen elkaar niet, zoals verbetering van de reiskostenvergoedingen, stagevergoeding voor coassistenten, gelijke overwerkvergoeding voor full- en parttimers en gratificatie bij 45 en 50 dienstjaren.

De bonden hebben het eindbod van de NVZ niet als keuze voorgelegd aan hun leden, omdat in hun ogen zowel de inhoud als het loonbod ‘niet marktconform ofwel onvoldoende is om personeel te behouden en aantrekkelijk te blijven als sector en dus niet in het belang van goede ziekenhuiszorg.’ Daarmee zijn acties, zo geven ze aan, onvermijdelijk.

Om de druk op de werkgevers te verhogen, is eind juni een serie van enkele zondagsdiensten gestart, waarbij op doordeweekse dagen wordt gewerkt alsof het weekend is en er dus geen geplande of electieve opnames plaatsvinden. Enige hinder voor patiënten is niet uit te sluiten, maar het uitgangspunt is wel dat de patiëntenzorg zoveel mogelijk normaal kan doorgaan zodat patiënten niet de dupe worden.

Stiptheidsacties 

Het blijft niet bij zondagsdiensten deze ‘actiezomer’. De onderhandelaars van de werknemersorganisaties trekken samen het land in en lichten de werknemers in de ziekenhuizen toe waar de pijnpunten zitten. Verder zijn er in ziekenhuizen lokale actiecomités opgericht die stiptheidsacties
en allerlei ludieke acties gaan houden, om het belang van de cao voortdurend onder de aandacht te brengen, ook in de media. 

De werknemersorganisaties roepen beroepsgroepen die in het ziekenhuis werken maar niet onder de Cao Ziekenhuizen vallen, op om zich solidair te tonen door zich openlijk achter de acties te scharen. Indien nodig, zo kondigen de bonden aan, worden de acties na de zomer verder opgeschaald.

Delen