Dag van de Duurzame Mobiliteit

Gaan we straks allemaal elektrisch rijden? Of wordt waterstof de toekomst? En hoe zit dat met auto’s op zonne-energie? Op zaterdag 5 oktober komen de autopagina’s uit Arts en Auto tot leven tijdens een event over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van auto’s, autorijden en mobiliteit. Een eerste tip van de sluier wat u deze dag zoal kunt verwachten.

Jan Lammers en Jack Plooij

Jack Plooij en Jan Lammers

Hij reist de hele wereld over voor de Formule 1, is kind aan huis in de pitlane en kent veel coureurs al sinds ze als jongetje op de kartbaan raceten: Ziggo Sport F1-verslaggever Jack Plooij. Sinds een jaar is deze tandarts ook in het theater te vinden, waar hij samen met F1-collega Olav Mol een inkijkje geeft in de wereld van het racecircus. Op een dag die in het teken staat van auto’s en autorijden mag deze collega-zorgprofessional natuurlijk niet ontbreken. Kan dat nog wel, anno 2019, autosport? Samen met oud-coureur en Dutch GrandPrix-directeur Jan Lammers zal Plooij u bijpraten over de invloed van Formule 1 op de wereld van de automotive. Wat merkt u bijvoorbeeld in de dagelijkse praktijk van de kennis die merken als Mercedes of Honda opdoen tijdens F1-races? En hoe zit het met de Formule-E?

Lightyear One

Eind 2018 heeft u er al uitgebreid over kunnen lezen in Arts en Auto, op 25 juni is hij officieel onthuld, en op 5 oktober kunt u hem met eigen ogen in Utrecht komen bewonderen: de allereerste zonne-elektrische productieauto ter wereld. Van Nederlandse bodem; de Lightyear One. Dit geesteskind van oud-studenten (en World Solar Challenge-winnaars) van de TU Eindhoven luidt ongetwijfeld een nieuwe fase in als het gaat om groen rijden.

Shell

Hoe denkt een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld de transitie naar duurzaam te maken? Hoe ziet Shell de toekomst? Wordt elektrisch de norm? Of toch waterstof? En welke rol neemt Shell hierin?

AeroDelft 

Vliegen we in de toekomst nog op kerosine? Is vliegen op zonne-energie binnenkort al haalbaar? Studenten van AeroDelft, het ‘Dream Team’ van TU Delft, praten u bij over project Phoenix: het eerste passagiersvliegtuig ter wereld op vloeibare waterstof.

Felyx deelscooters

In grote steden is steeds minder ruimte voor de traditionele vervoermiddelen. In Nederland is Felyx tot nu toe de enige aanbieder van 100 procent elektrische deelscooters. Hoe ziet dit ambitieuze, jonge bedrijf de toekomst van de stad?

Shuttel

Deelmobiliteit kan een oplossing zijn voor mobiliteitsvraagstukken. Er lijken echter nog heel wat hindernissen te moeten worden genomen voordat deelmobiliteit op grote schaal realiteit is. Shuttel ambieert toegang te geven tot een grote variëteit aan mobiliteit en mobiliteitsdiensten, met auto, fiets en OV op één kaart. Hoever is Nederland eigenlijk als het gaat om deelmobiliteit? En wat voor een rol gaat Shuttel spelen?

Sungevity

Roebyem Anders was onderzoeker bij de VU, liep stage bij de VN in Genève en werkte voor de Wereldbank in Washington en voor een energieagentschap in Parijs. Daarna zette ze vanuit Londen en Sydney zonne-
energieprojecten op voor olieconcern BP. Als er iemand is die alle ins-en-outs van duurzame energie kent, is dat deze medeoprichter van het Nederlandse Zonline, in 2014 overgenomen door het Amerikaanse Sungevity. Vanuit een vroegere scheepsloods in Amsterdam-Noord werkt Roebyem met 170 medewerkers aan haar duurzame missie: groene energie opwekken op alle daken die daar geschikt voor zijn. Op 5 oktober deelt ze haar visie op duurzaamheid en mobiliteit.

PAL-V 

Een vliegende auto: science fiction of binnenkort al realiteit? U gaat het deze dag horen. Én zien, want  PAL-V komt op 5 oktober naar Utrecht met ‘s werelds eerste vliegende auto van eigen bodem, een compacte tweepersoons zogenaamde ‘autogiro’ die naar verwachting volgend jaar al in een Limited Pioneer Edition de lucht in gaat. 

Info

  • Datum zaterdag 5 oktober
  • Tijd tussen 10.00 en 17.00 uur 
  • (10.30 uur start het lezingenprogramma)
  • Plaats VvAA hoofdkantoor ’t Hart in Utrecht
  • Prijs € 24,50 p.p., inclusief lunchpakket
    Maximaal drie (betalende) introducés mogelijk

Let op: kaarten zijn alleen verkrijgbaar in de voorverkoop en beperkt beschikbaar, programma onder voorbehoud van
eventuele, tussentijdse wijzigingen

Voor meer info en bestellen, zie: vvaa.nl/ledenvoordeel

En natuurlijk: zien & ervaren

De nieuwste automodellen bekijken en – waar mogelijk – zelf ervaren? Naast de al genoemde Lightyear One is er deze dag in de garage van ’t Hart veel moois en interessants te bewonderen. Zo zijn onder meer de elektrische Porsches van Voitures Extravert en de groen(st)e modellen van onder meer Mercedes-Benz, KIA, Volvo en Polestar te zien. En voor wie graag achter het stuur kruipt; diverse merken bieden u deze dag de gelegenheid ter plaatse een proefritje te maken.

Delen