Afscheid van 3G

Nieuwe technieken komen met tromgeroffel en hoerageroep, maar ze verdwijnen sluipend. Niemand die ze mist of het zelfs maar merkt. Zo zal het ook gaan met het mobiele internet, dat in 2004 met veel ophef werd gepresenteerd. Het was 3G, de derde generatie van mobieltjes en de eerste generatie waarmee u echt op internet kon. Eind maart schakelt KPN de laatste 3G-antennes uit. Vanaf dat moment kunnen oude mobieltjes bijna geen data meer zenden. De grens ligt ongeveer bij telefoons uit 2016. Alleen gebruikers die uitzonderlijk zuinig en voorzichtig zijn met hun mobieltjes zullen het dus merken.

Lastiger is het met ingebouwde telefoons. Die zitten bijvoorbeeld in oudere auto’s, die destijds hun tijd vooruit waren en via 3G-contact met hun fabrikant onderhielden over navigatie en onderhoud. Die auto’s zullen zwijgen of alleen nog data via het trage mobiele spraaknet zenden. Hetzelfde geldt voor landbouwmachines en andere slimme apparaten van voor 2016. Ombouwen voor 4G of 5G loont meestal niet meer.

‘De techniek van de toekomst verdwijnt weer’

Het begon in 2000 allemaal met grote verwachtingen. Het ene na het andere land sleepte hoge bedragen binnen toen de 3G-frequenties geveild werden. In Nederland mislukte de veiling met een ‘schamele’ opbrengst, maar dat bleek achteraf ons geluk, want telecombedrijven hadden nog geld om zenders neer te zetten. Duitsland ontving relatief gezien driemaal zoveel, maar daar zaten de bedrijven aan de bodem en lukte dat pas jaren later.

Het 3G-net ging uiteindelijk ten onder aan het eigen succes. Het kon het drukke mobiele verkeer niet aan. De laatste 3G-zendmasten worden nu omgebouwd voor 4G en 5G. Die technieken gaan zuiniger met de radiofrequenties om, waardoor er meer gebruikers tegelijk kunnen zenden. Dat kan doordat telefoons in die tijd beter zijn geworden. De elektronica is nu een stuk sneller dan twee decennia geleden en kan daardoor efficiënter met radiosignalen omgaan. Die verbeteringen gaan nog steeds door. 

Fabrikanten werken inmiddels aan 6G.

Delen