‘Altijd graag iets terug willen doen’

Neuroloog Marieke Dekker (39) woont met haar gezin in Tanzania. Ze zet daar de eerste opleiding neurologie op. Dekker werkt daarbij nauw samen met collega’s uit buurlanden waar ook geen opleiding is. Gezamenlijk denken ze meer druk uit te kunnen oefenen. “Op deze manier ben ik ook een beetje in politiek vaarwater beland.”

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Bianca Joester

Toen ik afgelopen maart even terug was in Nederland voor nascholing, was er een stroomstoring in de Randstad. Die duurde slechts een paar uur, maar had enorme impact. Vluchten op Schiphol werden geannuleerd, treinen stonden stil, winkels gingen dicht. De volgende dag was het voorpaginanieuws. In Tanzania is een stroomstoring geen nieuws. De stroom valt gemiddeld vier keer per dag uit. Mijn man Marco en ik werken allebei in het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) in Moshi in het noordoosten van Tanzania. Marco is daar IT’er en zag onlangs op de server dat er de afgelopen twee jaar bijna 2900 grote stroomstoringen waren.

Als de stroom uitvalt, is het in het ziekenhuis helemaal donker. Alleen de OK, IC en neonatologie hebben een aggregaat, maar dat springt pas na een halve minuut aan. Ik kan er nog steeds slecht tegen als de stroom uitvalt en ik patiënten aan de haperende beademing zie liggen. De verpleging blijft gelukkig stoïcijns doorwerken.

Lees verder (pdf).

05-2015p040-041

Delen