Amerika-ervaringen – Marck Haerkens

Stage, een tussenjaar of werkervaring opdoen: legio redenen om naar Amerika te gaan. Naar aanleiding van onze oproep halen lezers herinneringen op aan hun tijd in Amerika. Deze aflevering: Marck Haerkens (58), directeur Wings of Care.

Iedere Luchtmachter is regelmatig in de VS voor training en opleiding, voor mij was dat niet anders. Enkele weken na WTC-aanslagen van 11-9-2001 vertrok ik opnieuw voor een aantal maanden naar de USA met de uitnodiging op zak om te komen praktiseren als militair traumachirurg in het level 1-traumacentrum Wilford Hall Medical Centre (WHMC) in San Antonio, Texas. Uitdagend, onder meer vanwege het werken volgens andere protocollen dan ik in Nederland gewend was.

‘Intensief en leerzaam’

Tevens kreeg ik te maken met een ander deel van het traumaspectrum: veel meer penetrerende letsels (schot/steekwonden) dan ik voordien had meegemaakt. Dat vergt een andere benadering. En ik deed tijdens mijn verblijf ervaring op met de AirLife rescue-heli (MMT-equivalent). Wat deze periode extra bijzonder maakte, was dat mijn echtgenote Hortence, toen laatstejaars anois cardiologie, eveneens in dezelfde kliniek curatief aan de slag mocht.

Amerikaanse collega’s waar ik in WHMC mee samenwerkte, kwam ik later weer tegen tijdens missies in Irak en Afghanistan, sommigen zijn vrienden geworden met wie ik contact blijf houden. Met plezier kijken zowel mijn vrouw als ik terug op een intensieve, leerzame periode in een bijzonder land dat na 9/11 voor altijd veranderde en wellicht wat minder open is geworden. 

Delen