Andere wintervakantie in de Spaanse Pyreneeën

Lunchen met tapas in plaats van bratwurst, een dal vol kerken en een Nationaal Park dat wild, woest, leeg en ruig is. Een wintervakantie in de Spaanse Pyreneeën is even wat anders dan in de Alpen.

Tekst en beeld: Hans Avontuur

Over het halfbevroren bergmeer ligt een provisorische brug. De passage is precies twee ski’s breed. Concentratie vereist; stap voor stap. Aan de overkant wachten de opluchting en de hoogvlakte Planell d’Aigüestortes. Dit is de wereld van de lammergier, steenarend en hermelijn. Als het hier waait, stormt het. Als hier de zon schijnt, wordt het heet. Als het hier sneeuwt, dan lijkt er geen houden meer aan.

Het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici – bekend om zijn ruim 250 bergmeren – werd in 1955 geopend door dictator Franco. Hij liet voor die gelegenheid een weg aanleggen naar de Portarró d’Espot, een bergpas in het hart van het park. Dwars door een gebied dat nou juist beschermd moest worden. Tot drukte heeft het gelukkig niet geleid. Zeker niet tijdens de winter.

Een dag op sneeuwschoenen of toerski’s in deze allesomvattende natuur doet iets met de bezoeker. Dit is geen kant-en-klaar toerisme. De mens is er eenzaam en voelt de macht van de bergwereld tot diep in zijn vezels. Het is onvoorstelbaar schitterend en intimiderend tegelijk. Tot de afdaling door de onaangetaste sneeuw; er staat niet één ander spoor in de wand. Op zo’n moment maakt het hart een sprongetje en kunnen alle remmen los.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Werelderfgoed

Het natuurpark ligt in het Vall de Boí, een van de mooiste winterbestemmingen in de Spaanse Pyreneeën. Andere plekken liggen vanwege hun betere toegankelijkheid wat meer voor de hand, zoals Baqueira-Beret, Formigal en La Molina, maar in zekere zin lijken die nog wel wat op de skigebieden in de Alpen. Dat geldt niet voor het Vall de Boí, dat amper duizend inwoners telt en behalve natuur ook een behoorlijk skigebied heeft.

Die beschermde ligging was in de middeleeuwen voor krijgsheren een belangrijke reden om hier vestingen te bouwen. Zo hoorde het dal toe aan de familie Erill, die vanuit hun kasteel het platteland op trok om er te plunderen bij rivaliserende volken. Met de buit werden onder meer Romaanse kerken gebouwd als symbool van hun rijkdom, macht en verbondenheid met de bisschop van Urgell.

Negen kerken zijn bewaard gebleven en die staan nog altijd trots in het centrum van kleine dorpen als Barruera, Erill la Vall en Taüll. De gebedshuizen zijn zo uniek dat ze op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Met dank aan de Reconquista – de herovering van Spanje op de Moren – die veel geld opleverde om de kerken te vergroten en te verfraaien met beelden en schilderkunst.

Het mooiste voorbeeld daarvan is de kerk Sant Climent in Taüll. Hier wordt het originele schilderwerk, waarvan slechts nog fracties te zien zijn, met een ingenieus projectiesysteem op de muren gezet. Stukje bij beetje komen de hemelse schilderingen uit de 11de en 12de eeuw tevoorschijn. Adembenemend. Hoe imponerend moet dat zijn geweest voor de arme boeren die hier destijds in kleine donkere hutten woonden?

Rioja en tapas

Vall de Boí is een laatbloeier in wintersportland. De sport kwam er pas in 1990 op gang met de komst van een skistation op zo’n 2.000 meter hoogte: Boí-Taüll. Goed voor 55 kilometer geprepareerde afdalingen en een top van 2.715 meter, de hoogste van alle Spaanse skistations in de Pyreneeën. De pistes zijn een beetje vergelijkbaar met die in Frankrijk: breed, boven de boomgrens en genoeg ruimte om te freeriden.

Het is een gebied voor cruisers en genieters. Van de Pic de la Pala Ginebrell op 2.310 meter hoogte tot de Puig Falcó op 2.751 meter. Van links naar rechts door het hele gebied. En weer terug. Omgeven door bergen en vergezichten. Druk wordt het zelden, want de Spanjaarden uit de grote steden kiezen vaak voor de voor hen bekende gebieden als Formigal en La Molina, waar meer luxe, vertier en zelfs zoiets als après-ski te vinden is.

Een gebied voor cruisers en genieters

In het Vall de Boí bekronen skiërs hun dag niet met Tiroler meezingers in de Kuhstall, maar met Rioja en tapas in een klein barretje. Gevolgd door een lange avond aan tafel, zoals dat in Catalonië gebruikelijk is. Naar goed gebruik in de bergen, staat er stevige kost op het menu. Konijn, wild zwijn, forel, maaltijdsoep. Niet verfijnd gepresenteerd, maar robuust als de bergen zelf en gemaakt met louter goede ingrediënten.

Boí-Taüll is een fijn skigebied, maar het zou zonde zijn om bij een bezoek aan de streek alleen de pistes te bezoeken. De regio leent zich met zijn unieke karakter juist voor een ontdekkingstocht. Langs de 12de-eeuwse kluizenaarskapel van Sant Quirc de Durro bijvoorbeeld, de Romaanse kerken van de Werelderfgoedlijst, de robuuste dorpen, verlaten valleien en de eindeloze natuur met toppen als de Bony Blanc (2.753 m) en de Aneto (3.404 m).

Of de Pyreneeën leuker of mooier zijn dan de Alpen is lastig te zeggen. Ter plekke weten ze het antwoord wel: els pirineus toquen el cel, de Pyreneeën raken de hemel. Natuurlijk is dat niet zo, maar ze komen er verdacht dichtbij.

Praktisch

Een winterse (ski)vakantie in het Vall de Boí is voor de echte liefhebber van ruige, ongerepte natuur die het geen probleem vindt zelf zijn reis/verblijf te regelen; er zijn geen Nederlandse reisorganisaties die wintersportvakanties hiernaartoe aanbieden.Afstand vanaf Utrecht circa 1340 kilometer. Vliegen: naar Barcelona, Girona of (iets dichterbij maar vaak duurder) Toulouse, en vervolgens per huurauto.

Afhankelijk van uw reisdata en het type accommodatie moet u voor een tweepersoonskamer in het Vall de Boí rekenen op circa 25-100 euro per nacht. Prijzen voor eten en drinken liggen er gemiddeld aanzienlijk lager dan in de Alpen. Voor skipassen en materiaal is dat verschil kleiner. Met 55 kilometer piste hoort Boí-Taüll tot de middelgrote skistations. Een dagpas is er vanaf circa € 30,- voor volwassenen (12 t/m 64 jaar) en € 22,- voor kinderen (6 t/m 15 jaar). In het hoogseizoen gaan de prijzen omhoog. Ook een idee: een paar dagen in de Spaanse Pyreneeën combineren met een paar dagen Barcelona. Voor meer informatie zie ook vallboi.cat; catalunya.com; spain.info; boitaullresort.com; guiesmuntanyataull.com.

 

Delen