Apathische darmen en zorgpremies

Na het nieuws dat de zorgpremies weer flink omhoog gaan komend jaar, merk ik ineens dat mijn kijk op de frisse bloggende foodies wat zachter wordt. Vormen zij niet een interessante schakel in de zo gewenste verbetering van onze gezondheidstoestand, en dus in toekomstige lage zorgpremies? Oké, hun fantasie slaat hier en daar wat op hol, zeker, maar ze promoten veelal wel het plantaardige menu met lekkere recepten. (Tip: negeer de houtje-touwtje theorieën en geniet van de gerechten.)

Wat precies gezonde voeding is weten we uiteindelijk nog steeds niet. Een onderzoeker op dat gebied maakte eens de schatting dat we er nog geen vijf promille van weten. Toch is er globaal wel íets over te zeggen. Bijvoorbeeld dat een mens niet zonder plantaardig voedsel kan en nagenoeg wel zonder dierlijk voedsel (maar het hoeft niet), dat het complete onbewerkte product vele malen beter is dan zijn gedestilleerde onderdelen (een appel is beter dan appelsap), dat ons lichaam het meest gebaat is bij de natuurlijke samenstelling van de te nuttigen flora (balans in microspul), en niet te vergeten dat wittebrood als bulkvoer op de lijst met gevaarlijke stoffen moet wegens ernstig gebrek aan nut. Dit is overigens allemaal oud nieuws waar ik veertig jaar geleden al mee opgroeide. De jonge foodies gieten deze kennis nu in een heerlijke zelfgemaakte amandel-dadel-avocadotaart.

Ziekenhuisopname leidt bijna onvermijdelijk tot obstipatie

Nu zou je denken dat zorginstituten (let op: met gezondheidsoogmerk) vooroplopen op dit gebied, maar het tegendeel blijkt het geval. In ieder geval mijn ziekenhuis. Behalve dat de kwaliteit van het eten er nogal pover is en de omvang van de groenteporties piepklein, is het ook nog eens niet mogelijk om meer dan één portie groente te bestellen (wel twee porties vlees). Wittebrood met jam is zelfs het standaard aanbod bij binnenkomst en na een operatie. Dit is natuurlijk ronduit verbijsterend. Helemaal als je bedenkt dat onderzoek laat zien dat de mens niet twee, niet vier, nee minimaal zes porties groente en fruit per dag dient te verorberen!

Het is zorgelijk dat een ziekenhuis niet actief uitdraagt dat groente en vezels de mens op de been houdt (en beweging natuurlijk). Maar nog veel zorgelijker lijkt me dat ‘we’ niet beseffen hoe slecht het is om nutteloze voeding te krijgen, vooral als je ziek bent. Dat je zieker wordt van futloos eten. Het enige effect van wittebrood met jam is dat onze darmen apathisch gaan hangen, en wijzelf ook. Van kwaad tot erger dus. Zo leidt ziekenhuisopname bijna onvermijdelijk tot obstipatie, waar vervolgens massaal laxeermiddelen voor worden uitgedeeld. En wat te denken van de typische voedingsgebreken die gecompenseerd worden met vitaminepillen en supplementen. Een veel gehoord argument is dat mensen geen groente blieven, vooral niet als ze ziek zijn. Ik zou het willen omdraaien: het aanbieden van slechte voeding door een zorginstelling is als het aanbieden van sigaretten. Crimineel dus. Waar blijft de bijsluiter waarin gewezen wordt op deze ernstige bijwerkingen van ziekenhuisopname?

Waar blijft de bijsluiter waarin gewezen wordt op deze ernstige bijwerkingen van ziekenhuisopname?

Omdat zorginstituten deze basis van gezondheid nog steeds geen topprioriteit vinden, moet het blijkbaar vanuit de klandizie komen. En daarvoor is de huidige kentering in het denken over ons dagelijks menu belangrijk, met dank aan de enorme diversiteit van kookblogs. Stel je eens voor dat de ziekenhuisbesturen het aandurven om voor kwaliteit te gaan (vers, smakelijk, flexibel en vol voedingsstoffen) in plaats van de goedkoopste methode. Dan kan niet alleen de hoeveelheid laxeermiddelen drastisch omlaag, maar zullen er ook aanzienlijke besparingen volgen in de hele reeks van opname tot herstel. Ergo, de ziektekostenpremies kunnen naar een historisch laag niveau.

Delen