Apotheker zonder apotheek

In opdracht van minister Bruno Bruins gaat een groep van maar liefst ruim vijftig experts en patiënten aan de slag met de ontwikkeling van een totaalplan om het aantal incidenten door medicatiefouten terug te dringen.

Een eerste aanzet krijgen ze al op een presenteerblaadje aangereikt van een groep Utrechtse onderzoekers die stellen () dat de inzet van een apotheker-farmacotherapeut in de huisartspraktijk ervoor zorgt dat minder mensen door fouten met medicatiegebruik bijwerkingen ervaren of in het ziekenhuis belanden. Een echt ‘nieuwe professional’ is die apotheker-farmacotherapeut in tegenstelling tot het nieuwsbericht overigens niet, want de pilot met deze functie is al in 2014 van start gegaan.

Geen leverancier van geneesmiddelen meer, maar een zorgverlener

Uit de berichtgeving nu blijkt dat de apotheker-farmacotherapeut in de huisartspraktijk zich sterk richt op de inhoud: met de patiënt spreken over medicatiegebruik, hierin in overleg met de huisarts wijzigingen aanbrengen, labwaarden bepalen, begeleiden bij de afbouw van medicatie, een vraagbaak zijn voor collega’s, noem maar op. Alles wat een apotheker doet dus. Alleen dan in de huisartspraktijk en zonder de laatste stap die in de apotheek wel plaatsvindt: het verstrekken van geneesmiddelen.

Dit werpt de vraag op wat de toekomst van de apotheek is als de functie van apotheker-farmacotherapeut een vaste plek krijgt in het huisartslandschap. Het is immers juist de bedoeling dat de apotheker geen leverancier van geneesmiddelen is maar een zorgverlener, horen we al geruime tijd. Maar als die zorgverlener al in de huisartspraktijk zit en het doosje ook met een drone of door bol.com kan worden thuisbezorgd, waar blijft de apotheek dan voor nodig?

Delen