Arts en App: keurmerk in de maak

VvAA en Artsennet, de online portal van KNMG lanceren begin mei samen de grootste doorzoekbare database van medische apps in Nederland. Deze komt  zowel via mobiele apparaten als via de website Artsennet beschikbaar. Op woensdag 27 maart hebben de samenwerkingspartners hiertoe een intentieverklaring getekend.

 

Ingegeven door de vraag welke medische apps deugdelijk en betrouwbaar zijn én hoe deze eenvoudig gevonden kunnen worden, wordt deze database ontwikkeld. In de snelle ontwikkelingen rond medisch gerelateerde apps en de sterke toename van het aantal apps verlies je gauw het overzicht. Artsen zoeken naar houvast,  zo bleek vorig jaar uit een enquête van Artsennet. De mening en het kwaliteitsoordeel van collega’s en instanties tellen hierbij zwaar. Om die reden willen de KNMG en VvAA een keurmerk ontwikkelen dat de betrouwbaarheid en medische functionaliteit gaat borgen.

Uitgebreide collectie medische apps
VvAA, ledenorganisatie en dienstverlener die opereert in het hart van de gezondheidszorg en de Artsenfederatie KNMG hebben de gedeelde ambitie om artsen snel en makkelijk te helpen aan betrouwbare informatie over medische apps. VvAA introduceert in mei de app Arts en Apps waarin praktisch alle (para)medisch gerelateerde apps van diverse appstores (zoals iPhone, Android, Windows) zijn categoriseerd, zodat deze goed te doorzoeken zijn. De database Arts en Apps is vanaf juni ook op het online podium van de KNMG,  Artsennet.nl te raadplegen. Op Artsennet.nl staan nu al app-beschrijvingen plus reviews van medische collega’s. De KNMG wil deze collectie uitbreiden en verrijken met gecontroleerde reviews.  Zo blijven alle zorgprofessionals van Nederland via hun smartphone, via de website van VvAA en die van Artsennet gemakkelijk op de hoogte van de handige apps op eigen vak- en interessegebied.

Reviews per discipline
Zorgprofessionals categoriseren en beoordelen de (para)medische apps aan de hand van een vaste set criteria. Die reviews worden gepubliceerd in de database. Zo kunnen collega’s mobiel via VvAA en Artsennet hun voordeel doen met opgedane ervaringen.

Mobile Doctors: voorlopers op m-healthterrein verenigen zich
De samenwerking tussen beide organisaties is gisteravond bekendgemaakt tijdens het VvAA MobileDoctorsLive!-event. Mobile Doctors is een groep van (para)medische zorgprofessionals die binnen hun vakgebied smartphones, tablets en apps inzetten en geloven in de potentie en onomkeerbaarheid van mobile health.

Herman van Hemsbergen, voorzitter hoofddirectie VvAA over de samenwerking: “Hoe weet je nu zeker dat apps betrouwbaar zijn? Juist daar kunnen we in de samenwerking KNMG-VvAA een doorbraak realiseren. VvAA en KNMG kunnen een groot aantal vakgenoten bij elkaar brengen en uitnodigen de apps van te voren te beoordelen. Samen met de KNMG is het mogelijk hiervoor een goed protocol te maken zodat de reviewing van apps volgens heldere criteria zal plaatsvinden.”

Rutger Jan van der  Gaag, voorzitter artsenfederatie KNMG over de samenwerking: “Onze expertise ligt in het toetsen van de kwaliteit en het inrichten van een etalage met perspectief. Zo’n etalage met medische apps bieden wij nu op Artsennet en dat willen wij met de VVAA verder professionaliseren.”

Health app award 2013
KNMG en VVAA zijn ook samen vertegenwoordigd in de jury voor de Health app award 2013 van Artsennet en MedicalPHIT. De Health app award is een wedstrijd waarbij artsen, andere zorgverleners en patiënten apps kunnen beoordelen. De uitreiking van de award is op 19 juni.

Delen