Arts moet verslaafde collega melden

De regeringspartijen VVD en PvdA willen artsen strafbaar stellen wanneer zij het niet direct melden als zij weten dat een collega verslaafd is aan drank, drugs of andere middelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandag.

 

 

Daarnaast moet het voor patiënten eenvoudiger worden klachten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg te melden.  Met het totaal aan klachten en signalen zou de inspectie probleemgevallen beter kunnen opsporen.

VVD-Kamerlid Michiel van Veen vindt het belangrijk dat de zorgsector zichzelf continu verbetert en dat zou kunnen   door een open , transparante cultuur te creëren waarin mensen fouten bespreken en daarvan leren. Volgens Van Veen hebben de zorgsector en de patiënten er niets aan als zorgverleners fouten zien, maar daarover zwijgen of hun melding daarvan uitstellen. Het VVD-Kamerlid stelt dat het straffen van collega’s en instanties geen doelstelling moet zijn, maar  een uiterste consequentie als mensen weigeren kritisch en transparant te zijn.  De rechter zou daarom de mogelijkheid moeten krijgen tot berisping of een geldboete.

Afgelopen zaterdag berichtte het Algemeen Dagblad over een arts in Zoetermeer en zijn drankprobleem, de rol van zijn collega’s en het optreden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Lees verder bij het AD.

Delen