Arts-piloot

Voor een engel kan dezelfde gebeurtenis even onvergetelijk zijn als voor een aardbewoner. Dat ontdekte gynaecoloog Vincent Jongen toen hij eens op een ochtend televisie zat te kijken.

Tekst: Vincent Jongen | Beeld: Marcel Leuning

 

Het zal een zondagochtend in 1994 geweest zijn. Ik was als tropenarts uitgezonden en werkte sinds enkele jaren in een ruraal missieziekenhuis in Ndala, Tanzania. Samen met het Tanzaniaanse personeel zetten we ons met beperkte middelen maximaal in om de gezondheid van de lokale bevolking te verbeteren.

In ons dorp was ook een Teachers Training College, een soort pabo. Op een dag werd een van de studenten opgenomen omdat ze moeite had met lopen. Snel daarop was waar te nemen hoe zich een progressieve paralyse ontwikkelde, zodat ik het Guillain-Barré syndroom diagnosticeerde. Een groot probleem voor een plattelandshospitaal zonder beademingsfaciliteiten. De enige optie was het meisje per vliegtuig te evacueren naar Moshi, aan de andere kant van Tanzania, waar een ziekenhuis met beademingsmogelijkheden was. Per radio volgde een oproep naar het hoofdkwartier van de Flying Doctors in Nairobi. Ik legde voor dat ik misschien op een iets later tijdstip een medevac nodig had. Op dat moment werd mijn radio-call onderbroken door een Nederlandse collega die als arts-piloot werkte voor de Flying Medical Service. Alsof het zo moest zijn, vertelde zij dat ze met haar vliegtuig op weg was naar Moshi, amper hoefde om te vliegen en met een tussenlanding de patiënt wel kon oppikken. Haar radio-inbreuk klonk letterlijk als de interventie van een engel van boven!

Haar radio-inbreuk was als de interventie van een engel

Zo gezegd, zo gedaan. Het vliegtuig van de Flying Medical Service landde op onze airstrip en de patiënt werd naar Moshi getransporteerd. Helaas liep het niet goed af en is het meisje alsnog overleden. Ondanks de tragische afloop gaf deze actie alle betrokkenen een gevoel van zinnig bezig zijn. Een teken van hoop. Want het ging hier om een gewoon, arm plattelandsmeisje met een ernstige aandoening, voor wie iedereen zich maximaal had ingezet om haar toch in elk geval een kans op overleving te gunnen. Met dank aan de Flying Medical Service.

Het verhaal kent nog een staart. Vele jaren later zette ik op zondagmorgen de televisie aan en belandde bij het tv-programa De wandeling. Onderwerp van interview was de arts-piloot. Op een gegeven moment werd haar gevraagd welke belevenis heel veel indruk op haar had gemaakt. Wie schetst mijn verbazing dat zij precies bovenstaand verhaal vertelde. Blijkbaar had het gebeuren om dezelfde reden heel veel indruk gemaakt op ons allebei!”

Iedere medisch professional heeft wel een patiënt (gehad) die hij of zij nooit vergeet. Omdat de omstandigheden zo bijzonder waren, het behandeltraject aangrijpend, of juist omdat zich iets grappigs voordeed in het contact. In deze reeks leest u hun verhalen.

Delen