Arts weigert te vaccineren

De IGJ opent een onderzoek naar een arts na klachten van patiënten. De arts zou de afgelopen tijd geweigerd hebben hen een coronavaccin toe te dienen en zou de patiënten ook niet hebben doorverwezen naar een arts die dat wel doet. 

Tekst: Katrijn van Berkum en Timo van Oosterhout

Op de website van de IGJ met veelgestelde vragen over vaccineren stelt de IGJ dat een arts met gewetensbezwaren mag weigeren mee te werken aan de COVID-19-vaccinaties. Wel moet hij dan regelen dat een collega-huisarts het COVID-19-vaccineren van zijn patiënten overneemt en dat patiënten weten waar ze terechtkunnen.

Senior jurist Katrijn van Berkum en advocaat Timo van Oosterhout zijn werkzaam bij stichting VvAA Rechtsbijstand

2 Reacties Reageer zelf

 1. Joep Scholten
  Geplaatst op 6 augustus 2021 om 12:57 | Permalink

  Het blijft een intrigerend feit dat je als arts je eigen overtuiging resp. geloof zo zwaar laat wegen dat daarmee het medisch handelen in het geding komt. Het wordt echt zeer bedenkelijk als je daarover zwijgt tegen je patiënten.

  Op een of andere manier is het wel of niet vaccineren vast onderdeel van deze aberratie.

  Ooit zat ik tegenover een internist die schaamteloos beweerde dat hij klachten die patiënten ontwikkelden tijdens hun cytostaticatherapie niet wenste te behandelen. Op mijn ‘waarom’ beweerde hij dat het de eigen weerstand zou verhinderen maximaal zijn werk te kunnen doen. Nee, dat vertelde hij zo niet aan zijn patiënten.

  De man bleek een fervent aanhanger van de antroposofische leer, een Rudolf Steiner adept van de bovenste plank. Nooit kreeg hij een procedure aan zijn broek van bijvoorbeeld het toenmalige IGZ.

  Dit speelde zich af ergens in de jaren tachtig vorige eeuw. Gelukkig lijkt het erop dat met het voortschrijden van de tijd het inzicht van het tegenwoordige IGJ meer op scherp is gezet.

 2. Tülay Dekker Yazgili
  Geplaatst op 18 oktober 2021 om 20:15 | Permalink

  Ik ben een Steiner adept en een arts die zonder te onderzoeken en zonder te bevragen een vaccin toedient waarvan de effectiviteit twijfelachtig is, is of een Mengele adept of in de ban van Big Pharma en hun verdienmodellen. De Steiner adept handelde geheel volgens de Eed van Hippocrates en een goed ontwikkeld geweten.