Geen jonge klare verspillen

Op zich lijkt het zo’n logische reactie op het bericht dat de werkeloosheid onder jonge klaren (pas afgestudeerde medisch specialisten) toeneemt. “Een beetje overcapaciteit kan geen kwaad”. Een beetje kan ook geen kwaad, want dat helpt alleen maar om ervoor te zorgen dat de besten komen bovendrijven. Een markt is gebaat bij een licht overaanbod.

Maar er is toch echt wel wat meer aan de hand op het moment. Vooral bij heelkunde, KNO en radiologie, waar de werkeloosheid al boven de 10 procent is. En bij de specialismen waarbij de werkloosheid tussen de 5 en 10 procent zit, is de werkeloosheid ook erg gestegen in vergelijking met vorig jaar. We hebben het hierbij over mensen die twaalf jaar van hun leven hebben geïnvesteerd om te komen waar zij wilden: medisch specialist zijn. En we hebben het ook over mensen waarin wij als maatschappij twaalf jaar hebben geïnvesteerd.

Bovendien hebben we het over een zorgveld in verandering. De gezondheidszorg is in  toenemende mate ouderenzorg aan het worden. De behandeling van de chronische ziekten waarmee deze ouderen te maken hebben, speelt zich steeds meer in de eerste lijn af. En het aandeel van de eerste lijn hierin zal de komende jaren alleen nog maar verder stijgen. Schouderophalend zeggen dat een beetje overcapaciteit geen kwaad kan, is dus niet aan de orde. Hier is een meer fundamentele oplossing nodig.

Delen