Geen jonge klare verspillen
Op zich lijkt het zo’n logische reactie op het bericht dat de werkeloosheid onder jonge klaren (pas afgestudeerde medisch specialisten) toeneemt. “Een beetje overcapaciteit kan geen kwaad”. Een beetje kan ook geen kwaad, want dat helpt alleen maar om ervoor te zorgen dat de besten komen bovendrijven. Een markt is gebaat bij een licht overaanbod.
Maar er is toch echt wel wat meer aan de hand op het moment. Vooral bij heelkunde, KNO en radiologie, waar de werkeloosheid al boven de 10 procent is. En bij de specialismen waarbij de werkloosheid tussen de 5 en 10 procent zit, is de werkeloosheid ook erg gestegen in vergelijking met vorig jaar. We hebben het hierbij over mensen die twaalf jaar van hun leven hebben geïnvesteerd om te komen waar zij wilden: medisch specialist zijn. En we hebben het ook over mensen waarin wij als maatschappij twaalf jaar hebben geïnvesteerd.
Bovendien hebben we het over een zorgveld in verandering. De gezondheidszorg is in toenemende mate ouderenzorg aan het worden. De behandeling van de chronische ziekten waarmee deze ouderen te maken hebben, speelt zich steeds meer in de eerste lijn af. En het aandeel van de eerste lijn hierin zal de komende jaren alleen nog maar verder stijgen. Schouderophalend zeggen dat een beetje overcapaciteit geen kwaad kan, is dus niet aan de orde. Hier is een meer fundamentele oplossing nodig.
2 reacties
Het schijnbare overaanbod lijkt mij juist een unieke kans voor de ‘zorg’verzekeraars zonder winstoogmerk om het bastion van de Orde neer te halen: wat let deze specialisten om zich aan te bieden tegen een lager salaris en tegen een hogere productiviteit met een betere kwaliteit dan zittende klasse? Dat is toch marktwerking die wij zo graag willen?
WHO/OESO statistieken laten al jaren zien dat het aantal praktiserend medisch specialisten per 100.000 inwoners in NL het laagste is, het aantal ingrepen per praktiserend medisch specialist het laagste ( Een bezoekend directeur van Cleveland Clinic verbaasde zich openlijk over de geringe productie) en de prijs per ingreep het hoogste.
En de Orde is daar trots op: wij doen het minste en dat moet van de Minister. Zo bewaken wij de kosten.
Een beetje econoom ziet dat toch anders.
Dat vraagt, zelfs smeekt, om een correcte actie van de ‘zorg’ verzekeraars als zij hun positie willen bewijzen.
En sinds wanneer is een lange studie een garantie voor een baan met een hoog inkomen? Zo kennen we nog wel meer studie richtingen die na behalen van de bul geen uitzicht meer bieden om een baan in de richting; omscholen, bijscholen, aanpassen is bij die groepen studenten, doctoren, doctorandussen het adagium. Of je verschuilen in de veilige armen van moedertje staat. 40% van de Universitair opgeleiden in Nederland kiest voor een baan bij de Overheid. Briljante economen die hun dagen slijten in dienst van een Universiteit. Geen zicht op de baan van hun leven.
Systeemwijziging vraagt om een systeemwijziging. Ook bij de specialisten zelf.
Jammer voor degenen die Goodwill hebben betaald. Dat was het vorige systeem. Je was er zelf bij. Je hebt er zelf voor gekozen. En dan moet je bij een systeemwijziging op de blaren zitten.
Waarom voor Medisch Specialisten een uitzondering maken?
De jonge Medisch Specialisten hebben hun toekomst in eigen hand. Gewoon grijpen die kans.
Of hebben de specialisten een CAO? Een Gilde CAO?
Dat doen ze in Belgé toch even anders; vrije keuze voor de verzekerde, rechtsstreekse toegang tot de Medisch Specialist; hoge productie en lage prijzen met hoge kwaliteit! Concurrentie tussen Specialist en huisarts. Die hebben dan ook geen 36 urige werkweek. Lopen zich een slag in de rondte om het hun patiënten makkelijk en naar de zin te maken.
En Macrobudgettair lager dan Nederland.
Wat wil een verzekerde nog meer? Maar ja, die wordt in Nederland niets gevraagd. Zou dat het kernprobleem zijn in Nederland?
ANH Jansen
5 juni 2013 / 13:38Om geen jaren van je carriére weg te gooien als werkloze, zou het voor deze jonge specialisten interessant kunnen zijn om wat jaren in het buitenland te werken. In Zweden is er een groot tekort aan diverse gespecialiseerde artsen en men kan volledige begeleiding krijgen: http://www.exemplar.se/hemholl.html
De taal- en cultuurverschillen zijn relatief klein en het nivo van de gezondheidszorg is hoog. Nederlandse artsen zijn er graag gezien.
Heico Basten
9 juli 2013 / 12:56