Athene – Mix van oud en nieuw

Het ene moment loop je over de eeuwenoude Akropolis. Een paar uur later doe je een drankje in een trendy skybar. En uitbrakken kan er zelfs op het strand. Welkom in Athene.

Tekst: Anouk Bowman

Of ik meega op studiereis naar Athene, vraagt een studievriendinnetje. Zij is enthousiast, ik niet zo. Ik probeer koortsachtig een goed excuus te verzinnen om niet mee te hoeven. Het is niet dat ik niet naar Griekenland wil. Natuurlijk wel, ik vind het een van de leukste vakantielanden. Maar ‘Athene’ doet me denken aan geschiedenis op de middelbare school, aan stoffige Griekse filosofen en saaie lessen over de verschillen tussen Dorische en Ionische zuilen. En aan nieuwsverslagen over demonstraties vanwege de economische crisis in Griekenland. Met andere woorden: geen leuke en bruisende stad.

Voor een paar tientjes vlieg je met Transavia naar Athene en ook een hostel in de oude wijk Plaka, niet ver van de Akropolis, is niet duur. Ik laat me overhalen en afgelopen november stap ik – met een tas vol zomerkleren, want het is er nog 20 graden! – in het vliegtuig naar de Griekse hoofdstad.

Als ik samen met mijn studiegenoten om de hoek van ons hostel uit de metro stap – voor een enkele reis van bijna een uur vanaf het vliegveld betaal je nog geen tientje – zijn we verrast. Athene is onverwacht modern. En ook in de dagen die volgen, blijft de stad van de Griekse oudheid, van de gyros en de graffiti, ons steeds opnieuw verrassen.

Nachtclubs met skybars

Het hart van de stad bestaat uit een mix van oud en nieuw, van moderne rechte winkelstraten en oude kronkelende paadjes. Met soms opeens een typisch Grieks kerkje halverwege een drukke winkelstraat. Natuurlijk beklimmen we de Akropolis, waar we genieten van de imposante ruïnes en de uitzichten over de op heuvels gebouwde miljoenenstad. Athene telt, met buitenwijken, ongeveer vier miljoen inwoners.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

’s Avonds staan we weer in de 21ste eeuw als we het Atheense uitgaansleven verkennen. Dankzij tips van de vele jonge locals die we overal op terrasjes ontmoeten en die moeiteloos switchen van Grieks naar Engels, ontdekken we Athene’s moderne nachtclubs met skybars. “Het mooie aan Athene is de diversiteit”, zegt Tomas, een ‘bargids’ met wie we een avond op stap gaan. Hij neemt ons mee naar uiteenlopende bars, zoals een ondergrondse met strippaal (ja, zo eentje als in de film Showgirls) en een skybar die luistert naar de naam ‘Dirty blonde’. Terwijl ik een slok neem van mijn cocktail met uitzicht op de Akropolis, lijkt de mix van oud en nieuw dichterbij dan ooit.

Wie dat wil, kan in Athene uitbrakken op het strand, dat op een uurtje afstand met de metro ligt. Zelf komen we er deze dagen niet aan toe, maar onze bargids vertelt dat de gehele kuststrook bekendstaat als de Athenian Riviera. Hoewel een tikje fris in de winter, is het weer in mei er vaak al zomers met temperaturen van 21 tot 25 graden. Ideaal dus voor wie graag een citytrip met zon, zee en strand combineert.

Shopaholics

Van een economische recessie is in Athene’s hoofdstraat Ermou weinig te merken. Shopaholics vinden hier, naast grote winkelketens zoals H&M, Mango en Marks & Spencer’s, ook minder bekende (Griekse) merken. Wie zijn buik vol heeft van grote ketens kan de historische wijk Plaka ontdekken, waar naast de vele souvenirwinkels ook genoeg winkeltjes met originele producten te vinden zijn. En bij de meest krakkemikkige kraampjes blijk je de lekkerste broodjes gyros te kunnen eten. Ga dus, als je in Athene bent, zeker een keer eten bij een van de vele straatkraampjes. Je smaakpapillen en je portemonnee zullen je dankbaar zijn.

Praktische info

Transavia.com biedt vanaf 49 euro vluchten (enkeltje) naar Athene aan. Er is veel keuze in low budget accommodaties. De economische crisis heeft haar sporen nagelaten, wat volgens locals vooral te merken is aan het toegenomen aantal zakkenrollers. Slecht nieuws voor niet-rokers: er wordt bijna overal binnen gerookt. Clubs, cafés en zelfs kappers hopen meer klanten te trekken (en riskeren zelfs boetes) door roken toe te staan. Vergeet niet je collegekaart mee te nemen voor gratis toegang tot o.a. de Akropolis. Let op: niet alle musea zijn gratis voor studenten.

Perfect dagje

Een stevig ontbijt bij Lulu’s Bakery & Deli (34 Tripodon & Thespidos str) als voorbereiding op je wandeling de Akropolis op. Op weg naar Lulu’s is het geen straf om door de historische wijk te struinen waar dit koffietentje ligt. Zo verkoopt Route 67 (Adrianou 67) originele souvenirs. Aanrader voor mannen: een knip- en scheerbeurt in de 1920 Metropolitan Barber Shop (Ermou 23-25). Een belevenis, ook voor toeschouwers! Voor de perfecte afsluiting eindig je de dag met een ouzo op een van Athene’s vele dakterrassen.

 

 

Delen