Auto’s kijken in Italië

Ferrari, Lamborghini, Maserati; namen die de liefhebber als muziek in de oren klinkt. Autoliefhebber Paul Wouters bezocht in Italië de plekken waar de naamgevers van deze auto’s worden geëerd.

Tekst en beeld: Paul Wouters

Ferrari, wie kent de naam niet? In de regio Emilia Romagna ligt het stadje Maranello, thuisbasis van het tot de verbeelding sprekende automerk. Op het plein voor het gemeentehuis staat een metershoog monument dat is opgedragen aan Enzo Ferrari (1898-1988). Eind jaren veertig vestigde hij hier zijn fabriek; vandaag de dag is Maranello een bedevaartsoord voor zijn fans. Overal verwijzen borden naar het Ferrarimuseum, waar grote mannen zich als kleine jongetjes staan te verlekkeren. Bezoekers kunnen een busrit maken over het fabrieksterrein en het nabijgelegen testcircuit. Foto’s maken is ten strengste verboden, mobiele telefoons worden afgeplakt. Zo cultiveer je een sterrenstatus.

Zo’n 20 km verderop, in Modena, staat het huis waar Ferrari werd geboren én overleed. Tegenwoordig is het een museum. Films vertellen het levensverhaal van de coureur die zijn eigen renstal begon en racewagens ging bouwen. Om de racerij te financieren, kwamen er later dure sportwagens als inkomstenbron bij. Naast het huis is een gebouw voor tijdelijke exposities neergezet; het knalgele dak heeft de vorm van een motorkap van een oude racewagen.

Op een steenworp afstand van het Ferrarimuseum ligt de fabriek van Maserati, want sinds 1940 is Modena ook Maserati-stad. Een officieel Maseratimuseum is er niet, maar dat betekent niet dat fans hier onverrichterzake hoeven omkeren. Sinds 1997 is de historische fabriekscollectie van dit merk namelijk eigendom van Umberto Panini, telg uit een familie die rijk is geworden met het uitgeven van voetbalplaatjes. De miljoenenverzameling is ondergebracht in een hal bij zijn kaasboerderij, Umberto’s andere hobby. Wie vooraf contact opneemt, is welkom in dit heiligdom voor Maserati-adepten. Gelukkig hebben we, naast het telefoonnummer van dit particuliere ‘museum’, een goede kaart van de streek, want ons navigatiesysteem weet geen raad met de Via Corletto Sud op het platteland van Modena.

Lees verder (pdf).

AA05-2016p042-043

Delen