Avonturier in hart en nieren

De Britse schrijver, avonturier en televisiemaker Redmond O’Hanlon maakte door een longembolie kennis met de Nederlandse gezondheidszorg. Die is dankzij ons ‘calvinistische verleden’ volgens O’Hanlon moderner dan de Engelse. “De protestanten werden gedreven door hun fascinatie voor wetenschap.”  

Tekst: Wout de Bruijne

Redmond O’Hanlon (67) houdt van Nederland. Hij verbleef hier de afgelopen jaren geregeld voor kortere periodes, maar sinds afgelopen december houdt de, bij liefhebbers van reisboeken en -programma’s, bekende Engelsman ook domicilie in Amsterdam. Hij huurt een bovenwoning in het centrum van Amsterdam, vlak bij de rommelmarkt van het Waterlooplein.

De woonkamer heeft wel iets weg van die markt. O’Hanlon is er sinds hij er in december introk, nog niet aan toe gekomen om zijn Nederlandse woning volledig in te richten. Overal staan dozen en liggen schilderijen, tekeningen, fossielen, schelpen, exotische voorwerpen, opgezette insecten en vooral heel veel boeken. “Dáár komen nog 8000 boeken”, wijst hij trots op een nog lege wand. “Die staan in Engeland klaar voor verzending.”

04-2015p036Een van de boeken die er al wel bij liggen, is Dutch for Dummies. “Ik wil graag Nederlands leren. Maar ik zal bekennen dat ik het boek nog niet heb geopend”, lacht O’Hanlon. “Ik moet me er nog toe zetten, jullie Nederlanders spreken een moeilijke taal.”

Ingericht of niet, als het aan de Engelse globetrotter ligt, is hij toch zo veel mogelijk op pad. Hij móet reizen en avonturen beleven. Dat heeft hij nodig voor al die verhalen die hij zo graag vertelt. Vrijwel alles wat hij beleeft, dient dat doel. Zelfs pijn en gevaar onderweg ziet hij als interessante stof voor een nieuw hoofdstuk in een toekomstig boek. Insectenbeten, schorpioensteken, malaria, geelzucht en tal van andere opgelopen ziektes, allemaal dragen ze bij aan zijn haast eindeloze stroom verhalen.

Lees verder (pdf).

04-2015p034-036

Delen