Backpacken door Vietnam

Het is er goedkoop, op veel plekken nog ongerept én het is weer eens iets anders dan Thailand of Bali. Verslag van een maand backpacken door Vietnam.

Tekst en beeld: Irene de Bruijne

Nadat mijn studie er vorig jaar op zat, wilde ik op reis, ver weg van school en studieboeken. Azië leek me fantastisch, maar dan wel een andere bestemming dan Bali of Thailand waar al mijn vrienden al waren geweest. Ik wilde zelf ‘ontdekken’. Tropische stranden hoefden niet per se en full moon party’s trokken me niet. Wél cultuur, natuur en heel veel lekker eten. Het werd Vietnam. Samen met de Lonely Planet, een enorme backpack (ik ben 1,58 m), een globaal reisplan én mijn vriend, begon ik aan een vierweeks avontuur.

De zelfgemaakte rijstwijn smaakte naar spiritus

We reisden van Hanoi in het noorden naar Ho Chi Minhstad (het vroegere Saigon) in het zuiden. Na een paar dagen acclimatiseren, bijkomen van de jetlag en leren oversteken tussen honderden brommers, scooters en taxi’s, was het tijd om verder te reizen. Van alles wat we zagen en meemaakten, kan ik hier maar een paar hoogtepunten kwijt, zoals de prachtige omgeving van het dorpje Sapa en een cruise tussen de steile bergen van Halong Bay. Beide bestemmingen zijn net zo mooi als op afbeeldingen op Google te zien is, maar er is een belangrijk verschil. Waar je in Sapa amper toeristen tegenkomt, moet je in Halong Bay moeite doen om geen passerende cruiseboten op je foto’s te krijgen. De baai is een van de bekendste en meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Vietnam. Sapa is nog redelijk onbekend en je hoopt aan de ene kant dat de natuur er zo ongerept blijft, maar tegelijkertijd wil je van de daken schreeuwen dat iedereen dit prachtige gebied eens zou moeten bezoeken.

Lees verder (pdf).

AAS03-2016p030-032

Delen