Bed and breakfast aan huis

Het ís nogal wat: een deel van je huis inrichten voor betalende gasten. Tal van Arts en Auto-lezers doen echter niets liever, zo blijkt uit de vele reacties naar aanleiding van onze oproep eerder dit jaar. “We kunnen nu anderen laten meegenieten van deze mooie plek.” 

Tekst: Monique Bowman

bb-kaart

bb01

1 Ontbijt in de winkel – Middelburg

In het hart van Middelburg vonden Henry Wessels (48, physician assistant ouderengeneeskunde) en Kees Frijters (53, voormalig manager in de zorg) het perfecte pand om hun droom – luxe gastenkamers en een studio plus interieurwinkel – te realiseren.  Lees verder.

bb022 Puur Italiaans met bedstee – Onnen

Vier jaar geleden begon Mathilde Levinga (48, paraveterinair dierenartsassistente/studerend voor orthomoleculair voedingstherapeut) samen met haar man Jos Lüers (46, apotheker) in het voorhuis van hun woonboerderij in het Groningse Onnen een b&b. Lees verder.

bb033 Naar Engels voorbeeld – Peest

Rinette de Jong (51, business partner bij Cretio) en Alexander Sluijmer (55, gynaecoloog) deden in hun favoriete vakantieland Engeland veel inspiratie op voor hun B&B in het Drentse Peest. Lees verder.

 

bb044 In een Zwitserse glossy – Utrecht

Hoewel Martha Veersema-Serkei (59, voormalig docent/opleider verpleegkunde) en haar man Bas Veersema (57, gynaecoloog) pas drie jaar geleden hun eerste schreden op het B&B-pad zetten, wijdde menig tijdschrift al aandacht aan hun gastenverblijven in een voormalige school aan de Utrechtse Nieuwegracht. Lees verder.

bb055 Anderen laten meegenieten – Voorstonden

Samen met echtgenoot Bertus (71, gepensioneerd fysiotherapeut) legt Wil Aldershof (67) jaarlijks vele gasten in de watten in hun 200 jaar oude Gelderse boerderij op het landgoed Voorstonden, gelegen tussen Veluwezoom en IJsselvallei. Lees verder.

bb066 Aan de rand van de wallen – Amsterdam

Hoewel hij aanvankelijk moest wennen aan vreemden in huis, weet Joost van Wijk (33, aios dermatologie in het AMC, rechts op de foto) nu niet beter. De afgelopen zes jaar vonden toeristen uit de hele wereld de weg naar de B&B die hij samen met partner Dennis Diem (35, modeontwerper) in hartje Amsterdam heeft. Lees verder.

bb077 Oud doktershuis bij Amsterdam

Al 16 jaar ontvangt Lia Kwint-Kruse gasten in de b&b die zij is gestart in het oude doktershuis waar haar man, die huisarts was in Amsterdam-Tuindorp Oostzaan, drie decennia lang zijn praktijk had. Het huis was oorspronkelijk een huurhuis van de gemeente Amsterdam uit de jaren twintig, dat door in totaal vier huisartsen is bewoond. Na het overlijden van haar man in 1992 kwam Lia Kwint eind jaren negentig in de gelegenheid het huis, een Rijksmonument, te kopen. Lees verder.

bb088 Voor ‘Vrienden op de Fiets’ – Spakenburg

Na zijn pensionering in 2004 heeft Peter Dormans (73, voormalig huisarts) sinds 2007 een b&b aan huis in zijn woonplaats Spakenburg. Het plan om onder eigen dak gasten te ontvangen ontstond na zeer goede ervaringen in Engeland tijdens een coast-to-coast wandeling. Lees verder.

bb099 Andere wereld in de Weerribben

Een nieuwe stek in de Kop van Overijssel luidde voor Gerrit Jan Eggink (61) een nieuw leven in. Na een werkzaam leven als traumachirurg in Maastricht startte hij in een schuur bij zijn woonboerderij in de waterrijke omgeving in Nationaal Park de Weerribben/de Wieden in 2009 een bed and breakfast. Natuurliefhebbers laat hij hier meegenieten van de stilte van het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van West-Europa. Lees verder.

bb1010 Op het Friese platteland – Oentsjerk

Nog maar een paar maanden geleden zijn Ronald Schepp (66, gepensioneerd cardioanesthesioloog) en Ank Schepp-Beelen (65, gepensioneerd arts tuberculosebestrijding) een bed and breakfast gestart (‘It Keallehûs’) in de verbouwde voormalige kalverstal van hun boerderij in het Friese Oentsjerk (Oenkerk, gemeente Tietjerksteradeel. Lees verder.

bb1111 Voormalige café-boerderij – Norg

Anderhalf jaar geleden kochten Aline Vrieling (42, revalidatiearts) en Hein de Jong (48, fotograaf) een voormalige café-boerderij aan de brink van het Drentse Norg. Na een verbouwing bevinden zich hierin nu, behalve hun eigen woonhuis, ook drie bed-and-breakfastappartementen. Lees verder.

bb1212 Warm welkom in Friesland – Ureterp

Vier karakteristieke kamers waarvan drie zelfs met een eigen dubbele jacuzzi, overal verwarmde hypoallergene natuurstenen vloeren, regendouches, een ontbijtbuffet met regionale specialiteiten en zelfs een Haal & Breng-service voor wie ’s avonds in een restaurant in de directe omgeving wil dineren: het ontbreekt gasten aan niets in de gloednieuwe b&b van Harry Voesten (62, vaatchirurg) en zijn vrouw Alice Krol (53, styliste) in het Friese Ureterp. Lees verder.

bb1313 Logeren aan de Linge – Spijk

In het buurtschap Vogelswerf, tussen Leerdam en Gorinchem, runt Kees Doorenbosch (62, gepensioneerd fysiotherapeut) al zes jaar een b & b in het voorhuis van zijn gerenoveerde boerderij; zelf woont hij in de voormalige deel achter het huis. De b & b heeft een eigen ingang aan de dijk en biedt panorama over het Lingelandschap, met direct voor het huis de Spijkse waard en daarachter de lingerende rivier. Lees verder.

bb1414 Rijksmonument in Groningen – Veendam

Erik Thole (56, eigenaar van een praktijk voor acupunctuur en Chinese geneeskunde) en Ria Jager (eigenaar woonwinkel) hebben sinds een half jaar een b & b in hun volledig gerestaureerde Rijksmonument aan een van de mooiste grachten in het hart van het Groningse Veendam. Lees verder.

bb1515 Mediterrane sferen in Maashees

Paul Janssen (56, zelfstandig bedrijfsarts) vindt het niet alleen leuk om zijn mediterraan aandoende villa ‘La Finca’open te stellen voor gasten, hij verwent ze, gezien zijn passie voor koken, ook graag met een zelf bereid diner. Lees verder.

 

bb1616 Kennismaking met Het Gooi – Bussum

Sinds 2009 heeft Sheila Kelder-Croll (62, medisch secretaresse/weduwe van een tandarts) een b & b in haar huis in Bussum. Lees verder.

 

bb1717 Aan de rand van Capelle

Hoewel ze in de twee jaar dat ze nu een bed and breakfast in Capelle heeft al heel wat gasten heeft ontvangen, kan Marie-José Vos (56, medewerkster bij grote tandartsenpraktijk in Rotterdam) zich al hun gezichten nog steeds herinneren. Lees verder.

bb1818 Midden in het bos – Buurse

Liesbeth Jannink (70, verpleegkundige) ontvangt sinds enige tijd samen met haar man Jan gasten in hun houten huis middenin de bossen bij Buurse (gem. Haaksbergen), op landgoed het Waarrecht. Lees verder.

bb1919 In pittoresk Haarzuilens

Riek van Asch (61, psychosomatisch fysiotherapeut) runt sinds een paar jaar samen met haar man Gerard een bed and breakfast aan huis in Haarzuilens, een pittoresk dorpje ten westen van Utrecht. Lees verder.

bb2020 Koetshuis in Bilthoven

In een vrijstaand voormalig koetshuis in de achtertuin van haar woonhuis in het bosrijke Bilthoven heeft Kirsten Huibregtsen (49 jaar, Manager Zorg & Kwaliteit in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven) sinds 2009 een B&B, Het Agterhuys genaamd. Lees verder.

bb2121 Oase van rust in Reggedal

Deze zomer zijn Dinant Sok (54, huisarts) en Marijke Sok-Zwetsloot (57, voormalig praktijkassistente) begonnen met een kleinschalige luxe b & b in het ‘kookhuis’ bij hun boerderij in het Twentse Reggedal (Nijverdal). Lees verder.

 

bb2222 Aan een Achterhoekse zandweg

Lilian Beeks-Vergroesen (53, fysiotherapeute/kinesiologe) heeft sinds 2009 een B & B in haar geheel gerenoveerde boerderij uit 1854. Een oase voor rustzoekers, want haar huis ligt aan een zandweg in de Achterhoek. Lees verder.

bb2323 Landgoed in hartje Betuwe – Loenen

Tien jaar geleden gingen Frans Prick (62 jaar, neuroloog) en Juul Prick-Nijgh (66 jaar, eigenaar interieur/antiekzaak) een groot avontuur aan toen ze het totaal vervallen Landgoed Heerlijkheid Loenen aankochten met het plan er niet alleen te gaan wonen, maar er ook een bed and breafast te starten. Lees verder.

Delen