Beetje lucht

Als dienstdoende anesthesioloog word ik gebeld. Een jonge vrouw zit met een heftig piepende en benauwde ademhaling op de poli KNO. Een intubatie is noodzakelijk; ze dreigt te stikken door een enorme vernauwing van haar trachea, ontstaan door beademing in verband met COVID 19. Met de KNO-arts en de chirurg verrichten we met spoed een operatie waarbij de vrouw een tracheostoma en daarmee weer lucht krijgt. We hebben het met elkaar opgelost; intercollegiale samenwerking, ten koste van twee volle spreekuren.

Wat me trof, was de gezamenlijke kracht en saamhorigheid om voor deze patiënt de juiste oplossing te kiezen. We zien steeds meer complexe patiënten die vragen om een team-effort van meerdere disciplines. Maar zijn we eigenlijk voorbereid op de toenemende complexe zorg en de samenwerking die dat van zorgprofessionals vraagt?

‘Niets mag veel tijd kosten, behalve de administratie’

Op het Rode Hoed Symposium De medisch specialist in andere tijden van 6 oktober, luidde een van de conclusies dat de efficiency in de zorg inmiddels wel maximaal is: de lucht is eruit. Als zorgprofessional ervaar ik dagelijks de verstikkende werking van de administratieve druk en de productiedruk die van buitenaf opgelegd wordt. Alles moet vlot en niets mag veel tijd kosten, behalve de administratie.

Ik hoop dat ook wij een beetje lucht krijgen. Om in de dagdagelijkse werkzaamheden het collegiale contact meer op te zoeken en de tijd te nemen om gezamenlijk een goed plan en de beste oplossing te bedenken. 

Met een beetje lucht in het zorgsysteem kunnen we als zorgprofessionals met bevlogenheid blijven werken en doen waar we goed in zijn; samen werken aan de best passende oplossing voor de patiënt. VvAA blijft u hierin steunen.

Delen