Begrijpend luisteren
Veel positieve social mediareacties gisteren op het bericht over de introductie van de Kijksluiter. De meest gegeven reactie is dat dit een waardevolle aanvulling is op de bijsluiter bij geneesmiddelen, en dat is het natuurlijk ook. Het taalgebruik in de bijsluiter is vaak dusdanig, dat begrijpend lezen een forse opgave is, en niet alleen voor laaggeletterden. De duizend animatiefilmpjes die zijn gemaakt, dekken ongeveer 95 procent van de meest gebruikte geneesmiddelen in de apotheek, stelt Afke de Jong van Zorganimaties in het bericht dat de NOS over het onderwerp maakte.
Ook FarmaActueel stond gisteren stil bij het onderwerp. Hier stelde apotheker A.N.H. Jansen in een reactie dat de kijksluiter geen informatie biedt over de eventuele bijbetaling door de patiënt voor het geneesmiddel dat hij voorschreven heeft gekregen. Dat klopt, maar daarvoor is de Kijksluiter ook niet bedoeld. Niet voor niets benadrukte VJA Jonge Apothekers via Twitter meteen dat het belangrijk is dat de patiënt naast de Kijksluiter ook gewoon goed advies in de apotheek krijgt. Daar hoort het advies over de kosten bij.
Een ander punt nog. Gisteren schreef ik op deze plaats over het voorstel van Hanke Bruins Slot (Tweede Kamer, CDA) om tot landelijke invoering van de zorgbuddy te komen. Ze wil deze zorgbuddy inzetten om mensen te helpen bij de tocht door zorgland en daarvoor wil ze mensen laten opleiden. Maar waarom zou die functie niet ook in de vorm van animatiefilmpjes kunnen worden geboden?
3 reacties
Naast het bezit van een smartphone, ipad of computer, met luidsprekers, en de capaciteiten om deze te gebruiken vereist deze Kijksluiter ook begrip voor het Off label gebruik van geneesmiddelen.
Waar wordt het middel voor gebruikt is niet altijd waar het middel volgens de bijsluiter voor wordt gebruikt.
Zonder diagnose en indicatie op recept kan je met deze kijksluiter net zoveel als met de bijsluiter; het vereist altijd duiding door een BIG Apotheker!
40% van de verplicht verzekerden heeft geen smartphone of de capaciteiten om deze te gebruiken en 50% van de middelen wordt off label gebruikt.
Tel uit de winst van de Kijksluiter. Over en sluiten.
anh jansen
11 november 2016 / 16:17Niet voor niets stelt JCA dat goed advies in de apotheek belangrijk blijft. Daar staat trouwens ook een computer waarop het filmpje bekeken kan worden. Samen met de apotheker of assistent zelfs, zodat direct antwoord op vragen kan worden gegeven.
Frank van Wijck
11 november 2016 / 17:10Prima initiatief . Inderdaad voor een beperkte groep, maar wat maakt dat uit?
Waarom mensen ook begrip zouden moeten hebben van het offlabel gebruik ontgaat mij. Dat is denken op professioneel en niet op klanten/ patienten niveau.
Als mensen constateren dat de bijsluiter niet aansluit bij hun beleving van het medicijn leidt dat wellicht tot nadere vragen.
Daar is toch niks mis mee? Kun je je als apotheker nog eens extra profileren.
Meijer
11 november 2016 / 21:09